Ledare - Tea Garden en ny trend

Trendande indiska och asiatiska kryddor
Japansk tecermoni
Beatle wing metallfärg från Pantone
Mooois soffa BFF med trendig tefärgad tapet i bakgrunden Foto Moooi

Färg- och designtrender för heminredning inför 2020 avslöjar en fascinerande men motsägelsefull trend, där man anar ett nytt för­hållningssätt till design. Både nytänk och nostalgi kommer i fokus. Man har en stark betoning på egenvård i kombination med affinitet för naturbaserade nyanser. Detta kommer tydligt fram i Pantones trend för 2020 kallad Tea Garden. En konstfullt lugn historia av jordade toner, naturinfluenser och hälsa har inspirerat till nyanserna. Denna ljuvligt subtila och minnesvårdande, uppriktiga palett är både ren och poetisk.

Trenden Tea Garden – ”Way of Tea” – är inspirerad av den japanska ritualen att servera och dricka te. Färgerna och stämningen i trenden är tankeväckande och estetisk. Den genomsyras av ödmjukhet, enkelhet, harmoni, respekt och stillhet. Samma ord kan beskriva designen runt ritualen, exempelvis av behållare som rymmer te och blomsterarrangemang som kanske pryder bordet. Den japanska, fascinerande strukturen runt omkring är intressant, då den är både enkel och mycket kontrollerad.

Den rituella känslan av att servera och inmundiga teet uppmuntrar oss att sakta ner farten i tillvaron, i alla fall tillräckligt länge för att smutta på vårt te och använda alla fem sinnen för att jorda oss i ”nuet”. Färgerna i paletten Tea Garden passar perfekt i sitt samman­hang – blå i nyanser av himmel och hav och av jordnära lavendel-toner. Flugsvampfärger, fridfulla gröna tefärger, både gulgröna toner och en stickande chai-nyans men också en ton i mango-fruktens färg. Beetle Wing är en mörkt metallisk, blågrön ton som adderar en dos av lysande intensitet till denna jordiska palett. Det blir en del metalliska element för 2020, speciellt i tapeter och dekorer av olika slag. Idag då yoga och meditation ökar lavinartat kan nog trenden få ett bra fäste här i norr. Den passar fint in i vårt skandinaviska språk där vi ofta har ett avskalat tänk och älskar dessa uttryck.

Annika Silver

Chefredaktör