Hella Jongerius – Breathing Colour

Hella Jongerius – Breathing Colour, Design Museum London. Foto: Luke Hayes.
Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
Foto: Luke Hayes

Nyligen öppnade utställningen Hella Jongerius – Breathing Colour på Nationalmuseum. I den visar den internationella stjärndesignern Hella Jongerius sin mångåriga konstnärliga forskning om färg, ljus och materialitet.

Konst och design är gestaltningar av färg, ljus, form, skuggor, reflektioner och materialitet. Utställningen Hella Jongerius – Breathing Colour rör sig i gränslandet mellan konst och design. Den erbjuder en visuell undersökning av hur färg och ljus samspelar och förändras under dygnets alla timmar. I former av papper, textil, keramik, metall och plast visar den internationella stjärndesignern Hella Jongerius sin mångåriga konstnärliga forskning om färg, ljus och materialitet. Som designer ifrågasätter hon ofta designproducenters slentrianmässiga syn på och användning av färg i utvecklingen av produkter. Jongerius hävdar att detta leder till att vi går miste om aspekter på och upplevelser av vår omvärld. Hennes studie fördjupas i mötet med konstverk hon valt ur Nationalmuseums samlingar.

Efter renoveringen av Nationalmuseum visas konsten mot färgsatta väggar och integrerat så att måleri och skulptur möter textilier och keramik från samma period. Färgsättningen av de olika rummen är resultatet av museets mångåriga studier av hur färg, konst och design samspelar med målet att ge föremålen en kontext som ökar deras visuella attraktionsgrad. Att presentera Hella Jongerius – Breathing Colour för besökarna leder förhoppningsvis till ökade funderingar kring och samtal om hur färg påverkar oss och vår upplevelse av omvärlden.

Utställningen är producerad i samarbete med Design Museum i London där den visades sommaren 2017. Sommaren 2018 visades den på Museum Boijmans Van Beuningen i Rotterdam. Utställningen i Stockholm har möjliggjorts tack vare generöst stöd från Nationalmusei Vänner.

Utställningen Hella Jongerius – Breathing Colour visas till och med 9 februari 2020.

https://www.mynewsdesk.com/se/nationalmuseum/videos/hella-jongerius-46225