Rose Chair

Foto: Massproductions
Foto: Massproductions
Foto: Massproductions

Massproductions skulpturala fåtölj Rose Chair av skiktlimmat trä lanseras nu i en ny finish, ek. Rose Chair är även ett tydligt exempel på Massproductions höga ambitioner med miljö- och kvalitetscertifiering och är den första produkten ur Massproductions produktkatalog att certifieras med märkningen Möbelfakta.

Då Massproductions designchef Chris Martin formgav Rose Chair ville han utforska materialet skiktlimmat trä. Designidén var att skapa en fåtölj som enbart bestod av trä och var helt utan skruvar eller metallbeslag. Lösningen på designutmaningen blev Rose Chair som lanserades 2018 under Stockholm Furniture Fair. Ryggens, armstödets och benens välvda form utgör inte bara en intressant design, dess precisa geometri är även det som ger stolen dess stabilitet.

- Det var en utmaning att hitta perfekt geometri och balans i krökningen utan att materialet sprack. Möbelfakta-certifieringen är ett bevis på att vi lyckats ge Rose en lika stark konstruktion som form, säger Magnus Elebäck, vd och medgrundare av Massproductions.

I samband med certifieringen kvalitetstestades Rose Chair av Möbelfakta för att uppfylla deras krav på möbler i offentlig miljö. Rose Chair genomgick ett belastningstest som upprepas 100 000 gånger, där en tyngd på ca 100 kg belastar sitsen och 30 kg belastar ryggstödet. Trots sin skulpturala, nätta form genomfördes testet utan slitage på stolen.

Utifrån Möbelfaktas krav testades Rose även efter parametern miljö, där man säkerställer att produktens komponenter härstammar från hållbara källor samt att en rad kemikalier minimeras eller helt undviks. Den sista parametern, socialt ansvar, kvalitetssäkrar förhållandena som råder under produktionen och berör mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och korruption som riktas till företag. Massproductions kommer under året fortsätta att Möbelfakta-certifiera sina produkter, målet är att samtliga serier ur produktkatalogen ska certifieras inom de kommande åren.

 

- Kvalitet och hållbarhet är och har alltid varit en grundpelare i Massproductions verksamhet. Det är avgörande från första idé till färdig produkt och en förutsättning om man, som vi, vill skapa kulturella världen i form av långlivad design för kommande generationer. Miljöfakta-märkningen är ett sätt för oss att visa detta för våra kunder, avslutar Magnus Elebäck

Massproductions Rose Chair tillverkas i Småland av FSC-certifierat trä från Sverige. Rose Chair finns nu tillgänglig i fyra utföranden - Ek, Svartbetsad Ek, Valnöt och Lönn.