Nyheter från Foscarini

Foto: Foscarini
Foto: Foscarini
Foto: Foscarini

Årets nyheter från det italienska design- och belysningsvarumärket Foscarini är designade av hyllade formgivare som Ferruccio Laviani och design- och arkitektduon Ludovica + Roberto Palomba. De nya armaturerna Newton, Tobia, Palomar och Beep bjuder på fängslande former som både utmanar och utforskar nya dimensioner av minimalism. Idag kikar vi närmre på Newton och Tobia.

Foscarinis nya vägglampa Newton är designad av den italienska formgivaren och arkitekten Ferruccio Laviani. Med sin enkla komposition väcker Newton en subtil uppmärksamhet som ger liv och ljus åt hemmets alla väggar och rum. När Newton fästs på väggen ger lampans bas ett svävande intryck som stödjer och framhäver lampans trihedroniska form, där den triangulära strukturen utgör lampans mittpunkt och ljuskälla. 

 

Ferrucio Laviani står även bakom vägg- och golvlampan Tobia – ett projekt som formgivaren arbetat med under en längre tid. Flexibilitet och funktion var ledorden när Laviani designade Tobiasom med sin nätta, lätta och lekfulla form är enkel att flytta till de utrymmen i hemmet som behöver extra belysning. Även vägglampan är framtagen för att enkelt kunna flyttas och placeras var som helst. Vägglampans två ändar möjliggör ett starkt ljusutsläpp uppåt, kombinerat med ett mjukare ljusutsläpp neråt.  

– Tobia är ett exempel på hur enkelhet kan ha karaktär. Hur ljuset i sig blir till ett objekt, likt ett barns teckning av en kropp och en form för att förmedla en berättelse och funktion. Jag har velat skapa det här projektet länge, förklarar Ferruccio Laviani.