Ohm – en porslins saga

Ohm - Kauppi & Kauppi för Ifö Electric 2019

Varken vind, vatten eller starkt solljus förmår förändra den glaserade ytan hos pressat porslin. På Form/Design Center visas en utställning som hyllar en unik skånsk produktion och resultatet av ett dynamiskt designsamarbete. Ohm är en belysningskollektion som sammanför tradition, hållbarhet och nytänkande.

Utställningen ger en inblick i det kreativa samarbetet mellan designstudion Kauppi & Kauppi och företaget Ifö Electrics dedikerade team. Ett samarbete som resulterade i den första större belysningskollektionen från Skandinaviens enda producent av pressat porslin på över tio år. Ohm lanserades under 2019 och är en familj porslinsarmaturer för inomhus och utomhusmiljöer, för installationer på vägg, fasad och i tak. De mjuka formerna och strama silhuetterna knyter an till företagets historia, inspirerade av äldre tiders porslinsisolatorer och kulodosor. I den nya familjen presenterades även de första bordsarmaturerna i Ifö Electrics sekellånga historia.

“Vi blev fascinerade och hänförda av de mjuka formerna hos isolatorer och kulodosor, några av de första produkterna som tillverkades av företaget. Vi ville låta de rundade silhuetterna komma tillbaka i sortimentet genom att skapa någonting nytt som bar med sig lite av uttrycket. Fascinationen handlade inte bara om estetik, de mjuka formerna visade sig också vara funktionella, bland annat för glasens förmåga att sprida jämnt ljus”, berättar designern Nina Kauppi.

Ifö Electrics historia startade i början av 1900-talet inte långt ifrån Ivön i Skåne, där kaolinlera bröts. Företaget har sedan starten spelat en viktig roll i svensk industrihistoria med sin produktion av isolatorer, säkringar, kulodosor och hållbara porslinsarmaturer. Belysningsarmaturerna har blivit skandinaviska klassiker och känns igen i otaliga hem och offentliga miljöer.

“Vi har reflekterat mycket över begreppet tid i projektet. Vår designprocess i arbetet med Ohm betraktar vi gärna som ’Slow Design’. Konstruktion, verktygsframställning och förberedelser för att kunna pressa porslin tar tid, och får lov att ta tid. Det är stora investeringar och ansträngningarna görs utifrån ett långsiktigt helhetsperspektiv. När produkterna väl är färdiga kommer de att produceras och brukas under lång tid. Porslinsarmaturer överlever både stilar och trender med en potentiellt längre livscykel än många byggnader. En lång produktlivslängd har alltid tilltalat oss. En aspekt på hållbarhet som borde diskuteras mer”, säger designern Johan Kauppi.

Utställningen kommer att visa hela porslinsarmaturkollektionen Ohm. Sammanfogat med tankar, berättelser och kunskap från processen och produktionen i Skåne.