Cooee i samarbete med norska formgivare

Foto: Cooee
Foto: Cooee
Foto: Cooee

Svenska design- och inredningsföretaget Cooee fortsätter arbeta tillsammans med skandinaviska formgivare och utökar sitt sortiment av populära inredningsdetaljer med två designsamarbeten. Norska formgivarna Lars Tornøe och Hans-Christian Bauer har båda tagit fram nyheter för varumärket.
 
Cooee är synonymt med inredningsdetaljer i keramik, pulverlackerat stål och mässing i sofistikerade och jordnära toner. Keramikens silkeslena yta har blivit ikonisk och det som starkast förknippas med varumärket idag. Under våren 2019 lanserades företagets första designsamarbete Cooee x Kristiina med skulptören Kristiina Haataja. Samarbetet med Kristiina skapade stor efterfrågan och nu följer Cooee upp med två nya designsamarbeten.
 
– Vi valde att inleda ett samarbete med Lars Tornøe och Hans-Christian Bauer då vi fastnade för deras formspråk och känsla för såväl proportioner som funktion. Det känns spännande att en utomstående designer lägger sina ögon på vår befintliga kollektion och utvecklar nya kompletterande produkter till sortimentet, säger Catrine Åberg.
 
Clover och LU är namnen på den norska formgivaren Lars Tornøes första samarbete med Cooee. Tidigare har han arbetat tillsammans med flera andra skandinaviska varumärken och även prisats för sin design. Clover är en tilltalande produktserie som består av tre vaser och en blomkruka i färgerna black, mud, white, dark green. Produkterna är tillverkade i keramik med samma silkeslena yta och jordnära toner som starkast förknippas med Cooee. Färg, form och storlek är också medvetet utvalda för att skapa harmoni med det övriga produktsortimentet. Ljusstaken LU är tillverkad i mässing med en matt finish och med ett stilrent formspråk som gör att den passar bra i många olika miljöer.

I samarbete med Hans-Christian Bauer har en kollektion om sju inredningsdetaljer tagits fram i pulverlackerat- och mässingsplätteratrostfritt stålsamt Carrara och Nero Marquina-marmor. Inredningsdetaljerna är speciellt framtagna där färg, form och storlekar är medvetet utvalda för en funktionell och tidlös design som kompletterar Cooees övriga sortiment. 
 
Bokstödet Book Ring passar lika bra i bokhyllan som på fönsterbrädan, kommer i två storlekar och har för enkelheten fått sitt namn efter sin tilltalande runda form. Ljusstaken Swoop är en modern tolkning av den traditionella ljusstaken med handtag. Ljusstaken Vinkel passar självklart till adventstider men är tänkt att kunna användas året om. En elegant och klassisk design gör den fyrarmade ljusstaken lättplacerad även i mindre fönster. 
 
Hans-Christian Bauer har tagit fram fyra produkter i marmor som kommer i två utföranden, ljus Carrara samt mörk Nero Marquina. Ljusstaken Quarter Candle och värmeljushållaren Quarter Tealight anspelar på kontrasten mellan den tunga marmorn och ljuset som med en elegant hållare i mässing svävar från stenens tunga bas. Värmeljushållaren Heavy Tealight håller med sin cylinderformade bas den svävande ljushållaren och skapar en tilltalande design. Bokstödet Shoulder har en stilren design och härlig tyngd, kombineras gärna tillsammans med Book Ring för en intressant look. 

 

Om Lars Tornøe
Lars Tornøe arbetar idag med produktdesign i Stavanger, Norge. Efter sin examen från Konst och Designhögskolan i Bergen har Lars under åren samarbetat med andra designers och skapat ikoniska produkter som säljs över hela världen. Lars har blivit tilldelad ett stort antal utmärkelser och priser, och hans arbeten har blivit internationellt hyllade och utställda från Stockholm till Soul.

Om Hans-Christian Bauer
Hans-Christian Bauer är ursprungligen från Norge men numera bosatt i Köpenhamn, där han arbetar som produkt-och möbeldesigner. Hans-Christian har en magisterexamen i industriell design och arkitektur från Kungliga Konsthögskolan, och har tidigare arbetat som industridesigner och produktutvecklare för bland annat Kähler & Mencke och Vagny.