Kuru från Iittala – med stor harmoni

Foto: Ittala
Foto: Ittala

Iittala introducerar Kuru, en ny kollektion för hemmet, signerad Philippe Malouin. Kollektionen gör det enkelt att organisera betydelsefulla ägodelar och skapa harmoni i hemmet. Kuru består av tre keramikskålar, en liten glasskål och en glasvas. Den nya kollektionen är utformad för att delarna både ska kunna stå för sig själva eller kombineras med varandra, utefter behov och önskemål.

 

Våren bär med sig ett hopp om längre dagar, ljumna kvällar och en början på något nytt. Det är en tid för förnyelse där fönstren öppnas efter den långa, kalla vintern. Våren är också en tid för att rensa och organisera. Vinterns värmande ullfiltar plockas bort och textilier byts ut till ljusa skira material. Iittalas nya kollektion Kuru, gör det enkelt att organisera betydelsefulla ägodelar och skapa harmoni i hemmet.

Organisera dina ägodelar
Under 2020 introducerar Iittala Kuru, en ny kollektion med inredningsdetaljer som underlättar ordningen i hemmet. Serien är designad av den ansedda Londonbaserade designern Philippe Malouin. Kuru betyder ravin på finska och syftar till en smal dal mellan branta arktiska berg där det går att vandra, paddla kajak eller åka skidor i en lugn och fridfull miljö.

Kuru består av handgjorda, gjutna keramikskålar i tre olika storlekar, en mindre glasskål och en munblåst glasvas. Föremålens färgspektra spänner från mörkgrönt till beige och ljusgrått. De jordnära färgerna framhäver betydelsefulla ägodelar på ett elegant sätt. Vasen lanseras i frostat mossgrönt samt klart glas och formen lämpar sig för en ensam blomma eller ståtlig kvist.

Det franska ordet ”vide-poche” avser en skål som placeras nära ytterdörren för att fungera som förvaring av det som ryms i väskan eller byxfickorna. Något som även är tanken bakom Iittalas nya kollektion. Syftet med Kuru är att hålla ordning på personliga tillhörigheter så som nycklar, hörlurar och smycken, på ett praktiskt och smakfullt sätt.

”Det är viktigt att ge personliga ägodelar och inredningsdetaljer den uppmärksamhet de förtjänar i hemmet. Jag ville designa en kollektion som hjälper människor att skapa betydelsefulla platser i sina hem och en plats att förvara sina värdefulla föremål och minnen på, oavsett hur stor bostaden är”, förklarar Philippe Malouin.

Rogivande design
Varje del av Kuru är utformad för att kombineras tillsammans men de fungerar även lika bra var för sig. Den utmanande tillverkningsprocessen, av produkternas unika form och välgenomtänkta designspråk, resulterade i månader av nära samarbete med Iittalas hantverkare.

”Kurus geometriska former skapar ett lugn. Människor har en medfödd förståelse för enkla geometriska former och på så sätt är det lätt att förstå Kurus design. Som designer tror jag på att förfina och förenkla så att föremålen i slutändan får en stark designidentitet som människor kan knyta an till. Kurus tidlösa design berörs inte av trender”, fortsätter Malouin.

Designer Philippe Malouin
Den brittisk-kanadensiska designern Philippe Malouin är känd för sitt intresse för att skapa kvalitetsprodukter för människors dagliga liv. Malouin anser att föremål bör skapas utifrån ett praktiskt syfte som varar över generationer.

2008 grundade Philippe Malouin sin studio efter att ha arbetat för den engelska designern Tom Dixon. Malouin har producerat allt ifrån bord, mattor och stolar till lampor, konstföremål samt installationer. Nyligen blev Malouin utnämnd som ”Årets designer” i Wallpaper* Magazine.