Massproductions och Åsa Stenerhag

Massproductions bjuder in konstnären Åsa Stenerhag med installationen Alien Autopsy, som invigdes den 15 november hos Massproductions i Stockholm. Installationen skapas i samband med lanseringen av det nya bordssystemet Landa.

Massproductions nyhet Landa har designats med utgångspunkt i två parallella stålbalkar, vilka möjliggör ett exceptionellt långt spann mellan benparen. Rymd har varit ett återkommande begrepp i produktutvecklingen, i form av en betydande och bekväm rymd under den långa bordskivan, men även i inspirationen bakom dess form. När Massproductions designchef Chris Martin formgav Landas karaktäristiska, vinklade bordsben inspirerades han av NASA:s månlandare Lunar Module.

I installationen möter bordet Landa en serie stengodsskulpturer, av konstnär Åsa Stenerhag, i framträdande organiska former och texturer. Installationens titel Alien Autopsy, är en blinkning till en omdebatterad kortfilm från 1995 av engelsmannen Ray Santillis.

- Det började med en förfrågan om att göra något i samband med lanseringen av Landa. Installationens namn utmanade och hjälpte mig att ytterligare utveckla formspråket. Det är som att tända en gnista. När ramar sätts kommer idéer igång. Jag utgick i tanken från det långa bordet. Hur vi skulle kunna berätta en historia, skapa en känsla, en spännande helhet tillsammans. För mig handlar skapandet framförallt om ett intuitivt arbete men också om att kanalisera en känsla. I detta fall handlar det om en livsenergi, som utformar och utforskar sig själv. Både i det inre och det yttre, säger Åsa Stenerhag.
 

Skulpturerna har skröjbränts, vilket är den första bränningen av ett keramiskt alster, varefter keramiken fortfarande har förmågan att suga upp färg. Varje skulptur har sedan färgsatts genom mindre traditionella infärgningsmetoder, såsom gouache samt skofett och linoljevax.

- Mitt arbete startar oftast med en känsla, energi och lust som sen kommer ner i material, yta och form och blir till en helhet. Det handlar också om att vara fullständigt närvarande i det jag gör. Lera är ett levande material och måste tas om hand på olika sätt genom torkningsprocessens alla stadier. Det är ett konstant samarbete mellan mig och leran. För mig är processen lika viktig som resultatet. Det är den som driver mig, säger Stenerhag.