Lekfull glaskonst

Foto: iitala

Oiva Toikka är ett av de största namnen inom finsk glasdesign. Hans fantasifulla, rika och djärva glaskonst avviker från den annars avskalade estetiken i nordisk design. Toikka blev känd för sin obegränsade fantasi, originella mönster och vågade färgval där merparten av verken är inspirerade av naturen. Tillsammans med Iittalas glasblåsare väckte Oiva Toikka liv i naturens lekfulla och färgstarka element. Toikkas konstkollektion Fruits and Vegetables och glasserie Frutta kompletterar hans befintliga serier för Iittala. De unika glasserierna tas åter upp i produktion och lanseras under våren 2020.

 

Professorn, designern och konstnären Oiva Toikka (1931–2019), är känd för sin fantasifulla och djärva glaskonst som uppskattas över hela världen. 1953 började Oiva Toikka hans studier vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Han fick upp ögonen för glas när Saara Hopea och Kaj Franck bjöd in studenter till glasbruket i Nuutajärvi. Där och då föddes en passion för glas i alla dess former.

Toikka designade många populära serier med glasföremål under sin produktiva karriär. Merparten av serierna är inspirerade av naturen, bland annat Kastehelmi och Pioni vars namn betyder daggdroppe respektive pion på finska såväl som Flora och Fauna. Naturtemat är även genomgående i Toikkas unika glasverk och konstkollektioner. Iittala och Oiva Toikka började redan för några år sedan, innan hans bortgång, att planera en nylansering av hans populära serier Fruits and Vegetables samt Frutta. Nu tas kollektionerna upp i produktion och kommer finnas tillgängliga i Iittalas egna butiker samt online från och med våren 2020.

Originella former

Det berömda citatet från Oiva Toikka: ”Jag letar inte efter perfektion. Jag vill att det ska vara roligt.” är en utmärkt beskrivning av konstkollektionen Fruits and Vegetables. Seriens originella design som introducerades 1989, är ett av många exempel på Toikkas gränslösa fantasi.

Iittalas återlansering av Fruits and Vegetables består av glasverken vid namnen Äpple, Aubergine, Druva, Lök, Pumpa och Zucchini. Varje glasföremål är tillverkat för hand och munblåst i Iittalas glasfabrik, belägen i Finland.

En del av naturen

Glaskollektion Frutta, vars design är inspirerad av frukt och bär, introducerades 1968. Glasföremålens livliga formspråk och pigga färger påminner om varma sommardagar och bärplockning i skogen.

Frutta består av en kanna och dricksglas som lanseras i tre färger: mossgrön, laxrosa och klart glas. Samtliga produkter inom serien Frutta är munblåsta vid Iittalas glasfabrik i Finland.

Inspirerad av nordisk natur

1972 skapade Oiva Toikka den ikoniska fågelkollektionen Birds by Toikka för Iittala. Glasserien som innehåller fler än 500 handgjorda fågelarter blev snabbt en världssuccé. Birds by Toikka är tillverkade för hand och munblåsta på Iittalas glasfabrik. Varje fågel är unik tack vare kombinationen av Toikkas passion för natur och glasblåsningskonst.

Årets fågel Kaisla som är inspirerad av naturen i Norden har ett litet blått huvud, en framträdande näbb samt en gyllenbrun och svart ankformad kropp. Fågelns sobra färger och eleganta linjer påminner om rofyllda nätter vid de lugna och svala nordiska sjöarna.