Brooklynlägenhet med ”swag”

Lägenheten byggdes om och gav plats åt ett enda stort rum med öppen planlösning med utsikt över parken.
Köket är en blandning av färdigtillverkade skåp och skräddarsydda ekhyllor.
Bänkskivorna är en blandning av ek och sten från Caesar Stone.
Vit ek och håller samman färg och material för att uppnå ljusa och luftiga utrymmen.
I ett av rummen har en stor stubbe fått agera nattduksbord.

I Brooklyn hittar vi denna spännande lätt galna pärla. Arkitektbyrån BAAO fick uppdraget att strukturera om en lägenhet med vacker utsikt över Prospect Park, men där ägaren var missbelåten med rumsplaceringarna. Rummen skulle optimeras för att kunna dra fördel av utsikten.

Lägenheten byggdes därför om för att samla ihop delade utrymmen och ge mer flexibla miljöer. Man gav istället plats åt ett enda stort rum med öppen planlösning och med utsikt över parken. Man fick ett flexibelt vardagsrum/matplats som lätt kunde rensas från möbler för att möjliggörayogasessioner. Det stora sovrummet blev större och gjordes om till en svit för att skapa ett litet medierum och dessutom till ett mer avskilt sovrum. Köket flyttades intill mitten och fick visuell kontakt med de båda familjerummen.

Man höll sig till vit ek och höll sammanfärg och material för att uppnå ljusa och luftiga utrymmen. Köket är en blandning av färdigtillverkade skåp och skräddarsydda ekhyllor med ett stänkskydd från Popham. Bänkskivorna är en blandning av ek och sten från Caesar Stone. En terrakotta målad ladugårdsdörr avskiljer mastersviten frånvardagsrummen. I mastersviten har man använt en öppen träskärm som rumsdelare mellan sovrummet och det sociala utrymmet. Teven är dold när den inte används.

Infällda och väggmonterade trähyllor gervärme i det kaklade badrummet. Bleka vitagolv binder samman utrymmena och reflekterar samtidigt ljus.

 

Om BAAO Arkitekter:

BAAO Arkitekter är en prisbelönt arkitektfirma, baserad i New York. Fokus ligger på att utforska rumsliga och materiella metoder som är anpassade till förhållandena mellan invånare och miljön. Man har arbetat i den offentliga och privata sektorn med en rad projekt som inkluderar privata bostäder, interiörer och institutionella och detaljhandelsprojekt i New York-området och även internationellt.

Företaget har samarbetat med en rad privata och företagskunder, inklusive Hudson Companies och Trinity Real Estate samt varit utvecklare av bostäder till och med i inre Mongoliet, Kina.De senaste professionella priserna inkluderar AIA New York och AIA Brooklyn Queens Design Award Certificate of Merit för Maple Street School. I ett spekulativt projekt, Chromatic Energy Landscape, var BAAO finalister i Land Art Generator Initiative och fick ett hedersomnämnande.