Andreas Martin-Löf arkitekter firar 10 år

Andreas Martin-Löf Arkitekter är tveklöst ett av Sveriges mest framgångsrika och hyllade arkitektkontor, men sett till antalet genomförda projekt och uppdrag kan det nästan kännas förvånande att man bara varit verksamma i tio år. Nu släpps boken One to One som lyfter fram 20 av kontorets projekt – alltifrån stora byggnader och interiörer till möbler och designobjekt. I samband med att boken släpps den 28 november bjuder man in till fest och en tillfällig utställning i lokalerna på Norr Mälarstrand.

I den generöst illustrerade boken berättar Andreas Martin-Löf på ett personligt och reflekterande sätt om arbetsprocesserna bakom projekten och ger en inblick i designfilosofin som präglar hans arbete. Att Andreas Martin-Löf i så hög grad varit personligt involverad och själv skriver i boken, är ovanligt för arkitekturvärlden, där de allra flesta böcker skrivs om arkitekter och inte av arkitekter.

– För mig är boken dels ett bokslut över de första tio åren, men även ett sätt att avslöja lite om hur jag tänker kring mitt arbete, hur uppdragen uppstod och vad som varit bärande och viktigt för mig. Namnet på boken, One to One, syftar dels till att 17 av de 20 projekten redan är uppförda i skala 1:1 men också till engelskans ”one to one conversation” – ett förtroligt samtal där jag delar med mig av sådant jag inte delat med mig av tidigare.

Andreas Martin-Löf pekar på att arkitektyrket är ett gammalt yrke, men att varje decennium har sina specifika arbetsförhållanden. Boken blir därför också ett tidsdokument över hur det var att jobba mitt i händelsernas centrum när bostaden gick från att vara en rättighet till att bli en lyxprodukt.

Från år 2009, då Andreas Martin-Löf Arkitekter startade, ökade trycket konstant inom verksamhetsområdet för konverterade och nyproducerade bostadsrätter, fram till inbromsningen 2017.

– Vi ritade tio stora projekt bara i Stockholms innerstad och 20 större projekt om man ser till hela Skandinavien. Inräknat de omtalade Snabba Husprojekten har vi ritat närmare 2000 hem under våra första tio år.

Andreas pekar dock på att den marknaden mattats av nästan helt och hållet i den lågkonjunktur för bostadsbyggandet som vi nu befinner oss i.

– För oss har projekt stoppats och nu ritar vi billigare bostadslösningar igen, samt kompromisslös arkitektur för privata beställare. Det är roligt att pröva nya utmaningar och inom det privata bantas inte kvaliteten bort lika lätt. Jag trivs faktiskt väldigt bra med att göra en mer hantverksmässigt finstämd arkitektur.

Men i boken finns inte bara stora byggnadsprojekt, utan även ett antal mindre designprojekt och möbler som till exempel en klämlampa, en bibliotekspall och en doft med låda av poppelträ.

– Det är väl lite ovanligt med mig, att jag inte är så mallad som arkitekt utan gör lite som jag vill. För mig är det viktigt att arbetet är lustfyllt och kreativt, men under några år hann jag helt enkelt inte med att skapa egna produkter utan allt blev mer stordrift. Men till våren släpper jag en ny lampkollektion och nyligen lanserade jag en parfym.

Utåt sett kan resan – från en liten lokal på 45 kvadratmeter på en gård på Södermalm till ytor på över 600 kvadratmeter i en vacker funkisbyggnad på Norr Mälarstrand – se spikrak ut. Men det har handlat om hårt arbete och om att våga satsa samt att stå upp för sina värderingar.

– Den största utmaningen för mig har varit att stå upp för kvaliteten och för skönheten i ett byggklimat med allt högre tempo och en ständig jakt på att sänka risken och höja vinsten. Ibland tror jag vi är på väg mot en estetisk kris i det vardagliga byggandet, allt för få arkitekter vågar tala om skönhet.

Bokens förord är skrivet av den välrenommerade designkritikern Hugo Macdonald, som på nära håll följt Andreas Martin-Löf Arkitekters projekt och utveckling sedan starten.

 

“Andreas speaks of respect and responsibility. He acknowledges that evolution and improvement are more appropriate qualities to strive for than novelty for novelty’s sake. This makes for coherent architecture that can be simultaneously rigorous and playful, robust and refined.”

I samband med bokens releasefest på torsdag 28/11 öppnas också en miniutställning på kontorets övre plan och hemma hos Andreas Martin-Löf, där de tjugo projekten ur boken visas. Festen är därmed också en unik möjlighet att se både det extraordinära kontoret och delar av Andreas privata bostad.