Succé för Modern Art + Design

Objekten med proveniens Estrid Ericson slutade långt över utrop

Märta Måås-Fjetterström, Axel-Einar Hjorth och Wilhelm Kåge är bara några av de formgivare vars objekt är högt eftertraktade såväl i Sverige och internationellt. Designdelen på Modern Art + Design bjöd på många budstrider och resulterade i den bästa designauktionen för Bukowskis någonsin. Kvällens högsta slutpris stod svenske formgivaren och konstnären Gustaf Fjaestad poetiska stabbe-möbler för. Möbelgruppen slutade för det fantastiska slutpriset 2 327 500 kr.

Sportstugemöbler av Axel-Einar Hjorth är fortsatt otroligt populära och samtliga nummer bjöd på intensiv budgivning med höga slutpriser. Bordet Sandhamn med skiva av röd kalksten slutade på rekordpriset 612 500 kr.

Det är roligt att se att Nordisk kvalitet säljer till så höga priser internationellt, säger Björn Extergren, Chef Intag och försäljning Fine Art.

Efterfrågan på glas, keramik och stengods var extremt högt och flera objekt slutade långt över utrop. De båda arielvaserna av Edvin Öhrström slutade på 318 000 respektive 331 000 kronor medan Gunnel Nymans glasvas ”Marknaden i Kalatorilla” slutade på 153 000 kr – mer än fyra gånger sitt utropspris.

Wilhelm Kåges fantastiska stengodskulptur Drakfisk slutade på osannolika 586 500 kronor. Att skulpturtrenden håller i sig visar även intresset och budgivningen för den spektakulära skulpturen, Loop 319, av Eva Hild stannade på ett slutpris på hela 586 500 kr.

Auktionens resultat är ett kvitto på att vårt arbete med att nå ut internationellt har lyckats, med råge, säger Eva Seeman ansvarig specialist Modernt Konsthantverk och Design.

På avdelningen för mattor slutade den mycket ovanliga mattan Gröna Rabatten och stora flossamattan Gröningen på 280 500 kr respektive 395 000 kr.

Det är extra kittlande att se att mattor från Märta-Måås-Fjetterström går för så otroligt höga priser nu när det är jubileumsår för Märta Måås-Fjetterströms ateljé, säger Anette Granlund, Specialist mattor, textilier och islamiskt konsthantverk.