Kristina Stark utökar kollektionen

Foto: Kristina Stark
Foto: Kristina Stark

Den svenska formgivaren Kristina Stark är känd för att skapa produkter som är inspirerade av svenska traditioner och material. Under hösten utökar hon sin kollektion med en modern tolkning av det klassiska sovelfatet i trä, som lanseras under hennes varumärke Stark

Kristina Starks sovelfat föddes ur ett samarbete som initierades av Form Design Center i Malmö 2018, där nio skånska formgivare parades ihop med nio skånska museer för att tillsammans skapa en skånsk museikollektion med lokalt tillverkade produkter. Syftet med samarbetet var att skapa produkter inspirerade av de skånska samlingarna. 

Kristina fick uppdraget att ta fram en produkt för det anrika museet Kulturen i Lund, som besitter en rad samlingar av sovelfat. I både idé och produktion av sovelfatet strävade Kristina efter att behandla materialet så lite som möjligt för att behålla den genuina känslan, samtidigt som hon formmässigt har givit fatet ett modernt uttryck. 

Det fina hantverket gav förr i tiden en viss status till dess ägare och ibland dekorerades faten för att höja upp föremålet ytterligare. Kristina Stark ser hur samtiden sätter ett allt större värde på naturmaterial och hur specifikt trä har förmågan att inge en varm och mjuk känsla som är tillfredsställande och rofylld att omge sig med.

– I dessa fat ville jag behålla så mycket som möjligt av den genuina känslan av träet och valde därför att utföra minsta möjliga bearbetning på materialet. Det är samspelet mellan material, funktion, och form som jag söker efter i varje nytt objekt. Här var min vision att finna formen av ett modernt sovelfat i trä, säger Kristina Stark.

Sovelfaten är svarvade för hand i Skåne vilket gör att varje fat får ett unikt uttryck och sin egen karaktär. Faten finns i tre olika storlekar och kommer att finnas tillgängliga i butik från och med våren 2020.