Klassiker återser dagens ljus

Foto: Fritz Hansen
Foto: Fritz Hansen
Foto: Fritz Hansen

Paul McCobbs förståelse för proportioner och perspektiv banade väg för en karriär som en av sin tids mest betydelsefulla formgivare. Med inspiration hämtad från traditionella former, raka linjer och med en grafisk lekfullhet återupptar Fritz Hansen nu produktionen av några av McCobbs 50-talsklassiker.

Den självlärde Paul McCobb var en av de mest framstående amerikanska formgivarna under 50- och 60-talet, med en imponerande portfölj fylld med multifunktionella möbler, inredningsdetaljer och textilier. Vid Paul McCobbs bortgång 1969, endast 52 år gammal, avslutades produktionen av hans verk – fram tills det att Fritz Hansen nyligen valde att ge nytt liv åt några av klassikerna.

Planner Shelving formgavs år 1949 av den amerikanska industridesignen McCobb. Hyllsystemet speglar hans unika formspråk där raka linjer, enkla material och funktionalitet står i fokus. I och med med lanseringen av Planner Shelving gör Fritz Hansen också debut i en ny produktkategori. Hyllsystemet kompletterar den redan existerande serien bestående av Planner Coffee Table, Planner Mirror, Planner Lamp och Planner Magazine Holder som tillsammans andas elegans och tidlös design. Den Bauhaus-inspirerade Planner Shelving finns i tre storlekar med hyllplan i ekfaner och ram i gediget stål.