Belysningstips i vintermörkret

pressbild erikolsson.se via mynewsdesk

Vi befinner oss mitt i de mörkaste vintermånaderna och behovet av ljus är extra stort. För dig som ska sälja bostaden är det extra viktigt att ljussätta rätt för att hemmet ska se inbjudande och rymligt ut. Har du däremot köpt en ny bostad vill du såklart sätta din egen prägel med hjälp av rätt belysning. Vi har frågat experten John Hallgren på Taras Ljusdesign om hur man ska tänka för att uppnå bäst effekt i alla rum.

Du kan snabbt få en känsla för om ett hem känns mysigt eller inte. Mycket av intrycket sitter i ljussättningen. Idag är det inte bara hotell och köpcentrum som anlitar en ljusdesigner, utan fler privatpersoner investerar i experthjälp för att ljussätta bostaden på bästa sätt. Vi har talat med John Hallgren som är ljusdesigner på Taras Ljusdesign i Göteborg och ger sina bästa tips på hur man lyckas belysa hemmet bäst.

– Jag tycker om att använda belysning efter olika scenarion beroende på vad man har tänkt ha för aktivitet. Om man jobbar hemma på dagen eller pysslar med barnen behöver man en hög ljusnivå med bra ljuskomfort. På kvällen vill man tona ner och minska rummet och få det att kännas mysigt. En grundregel är att ha många ljuspunkter för att kunna sätta ett rum i olika stämningar, förklarar John.

Skapa stämning i vardagsrummet

I ett vardagsrum tillbringar vi många av dygnets timmar och därför ställer det höga krav på att belysningen ska fungera både dag- och kvällstid. En smart lösning är att använda en dimmer och det gäller egentligen för alla rum. Men särskilt viktigt i vardagsrummet där behovet kan skifta mycket en mörk novemberdag till enbart stämningsbelysning under kvällen.

Ett vanligt misstag är att placera armaturen mitt i rummet, för att lamputtaget sitter där. Många spotlights som sätts upp så kommer att blända människorna från alla håll eftersom ljuset riktas rakt emot dem. Ett effektivare sätt är att belysa väggarna och det lyckas du genom att sätta upp en belysningsskena närmare väggen.

– En lösning är att placera en belysningsskena i taket ungefär en meter från väggen. Därifrån riktar man spotlights på det som ska belysas, som till exempel en tavla, en fåtölj, en växt eller ett hörn vilket ger känslan av rymd. Det kan kännas som en stor insats och kan kosta lite, men det är värt det med tanke på resultatet. Det finns även golvstående lampor som har bra riktat ljus mot vägg som till exempel från Luceplan och Flos.

Rätt belysning i badrum

När det kommer till ljussättning i badrum är principen med spotlights i taket densamma som för vardagsrum. Effekten blir fin när man placerar spotlights rakt ovanför detaljer som handfat, över toastolen eller mot badkarsväggen. I badrum vill många också kunna sminka sig utan att få en massa skuggor i ansiktet, då passar det med en globarmatur eller en linjär armatur med frostad yta som lyser rakt framifrån på ansiktet. Här kan även dimmer vara ett bra alternativ för att kunna styra ljuset olika tidpunkter.

– Mitt tips är att blanda ett rundstrålat ljus och smalstrålat ljus i badrummet. Spotlights har ett riktat smalstrålat ljus, där det blir intressanta skuggspel som lyfter material och glans. Med en glasglob på spegeln får du däremot ett mjukt rundstrålat ljus utan skuggar, förklarar John.

Fokus på funktion i köket

I köket är belysningen extra viktig för att man ska lyckas kunna laga mat och ha bra arbetsytor. Viktigast är att det finns bra belysning över bänkytor, spisplattor, köksöar och matplats. Använd gärna spotlights för att kunna rikta ljuset mot skåp och väggar och på så sätt lyckas belysa olika föremål och detaljer.

– Det är väldigt fint att kunna reglera ljuset mot till exempel köksbordet och där man lagar mat. Smalstrålat ljus skapar skuggor och ger ett liv i materialet och passar bäst när man ska presentera maten på bordet till exempel. Det kan till exempel vara från en pendelarmatur som hänger ner över bordet, säger John.

Sikta in dig på detaljer i sovrummet

I sovrum finns behoven att ha ett funktionsljus på klädförvaring och samtidigt skapa en mysig stämning i resten av rummet. Dimmer är därför en smart lösning även i sovrum. Det blir fint när man kan reglera om man till exempel vill ha mycket ljus över sängen eller fönstret. I sovrum kan man med fördel ha en taklampa nedpendlad över fotändan i sängen vilket skapar en mysig känsla, speciellt om man har en lampa med tygskärm. Rikta gärna ljus på gardiner som hänger vid fönster och lyft fram detaljer och utstickande färger i rummet.

Tre vanliga misstag:

Att låsa sig till lamputtaget mitt i taket istället för att tänka nytt.

Köpa armatur efter utseende innan man tänkt över vilket ljus den ger.

Att ha för många eller för få ljuskällor och inte veta hur dessa ska användas.

Fem enkla tips att skapa bättre belysning:

Placera skenor med spotlights ca 1 meter från väggen

Belys ett hörn för att ge känslan av rymd

Ha många ljuskällor för att bygga stämningar

Använd dimmer för att ljussätta olika tidpunkter

Låt funktionen för belysningen gå före val av armatur