Arkitektur Språkcafé vinner arkitektpris

Arkitektur Språkcafé har blivit en mötesplats mellan Stockholms nya och etablerade arkitekter och valdes ut av totalt tre nominerade, där de sedan vann Stockholms Arkitektförenings pris 2016.

Grundare är Sandra Oliveira e Costa och Ahmed Alaydi.

– Ett otroligt fint initiativ, där Arkitektur Språkcafé visar att det går att ta integrationen i egna händer och där vi arkitekter kan vara med och påverka, säger Carolina Wikström från Stockholms arkitektförening.

Arkitektur Språkcafé skapades när grundarna på varsitt håll funderade på hur nyanlända lättare ska hitta jobb i Sverige och arkitektföretagen skapa en bredare rekryteringsbas.

Juryns motivering till valet av Arkitektur Språkcafé som årets pristagare:

I en tid när många arkitekter söker sig till Stockholm, i skydd från krig eller i jakt på arbete, har Sandra Oliveira e Costa och Ahmed Alaydi startat Arkitektur Språkcafé som en mötesplats mellan Stockholms nya och etablerade arkitekter. Systematiskt har man byggt upp en verksamhet som ger språkverktyg för att arbeta i Sverige, självkänsla och idéutbyte, rådgivning och träning. Språkcaféet är ett guldrum för Stockholms arkitekter. Där uppstår nya idéer och samarbeten på tvärs mot inarbetade hierarkier. Arkitektur Språkcafé gör Stockholm till en mer dynamisk stad med nya kopplingar till arkitekter världen över.