Modernt kontor med fokus på ljud och ljus

Försäkringskassans nya kontor i Malmö är ett unikt projekt i sig. Lokalerna präglas av intressant men utmanade arkitektur, vilket i sin tur har lett till stort fokus på ljud och ljus där AkustikMiljö har fått uppdraget att leverera och installera de speciellt utformade ljudabsorbenterna.

 

Idag betyder begreppet moderna kontor mycket mer än snygga möbler och öppna ytor. Ergonomi och hälsa blir viktigare, speciellt i ett samhälle där vi har ett sätt att leva/arbeta som skapar mer ljud omkring oss menar Magnus Rask från AkustikMiljö som har levererat ljudabsorbenterna till Försäkringskassans nya kontor i Ubåtshallen i Malmö.

 

– Vi ser ett ständigt ökande behov av åtgärder med bra ljudabsorbenter. Vi har i dag ett samhälle och ett sätt att leva/arbeta som skapar mer ljud omkring oss och allt fler blir också medvetna om behovet av en bra ljudmiljö. Vi har en inredningstrend där vi ser mycket glas och hårda material i golv, väggar och tak. Detta i kombination med öppnare planlösningar där vi också många gånger är fler människor på mindre yta än förr, ger utmaningar kring att skapa en ”bra ljudmiljö”.

 

Försäkringskassans kontor är unikt i den bemärkelsen att fokus har legat på ljud och ljus, där ljudmiljön också har integrerats mer aktivt i interiören.

 

– Förutom själva funktionen av ljudabsorptionen har man jobbat med absorbenterna som budskapsbärare genom vår serie Print, där man trycker bilder på absorbenterna.

Man berättar historien om huset, förstärker olika zoner och förmedlar olika teman genom bilder på ljudabsorbenterna som på det viset stärker den totala interiörkänslan, säger Magnus Rask.

 

Det var också viktigt att utformningen möjliggjorde ett aktivitetsbaserat kontor som både var modernt och inspirerande.

 

– Utformningen av den nya lokalen möjliggör och stödjer ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Kontorsmiljön kännetecknas av generalitet och flexibilitet och ger ökade möjligheter för medarbetaren att påverka var, när och hur man arbetar beroende av arbetsuppgifter. Miljön ska uppfattas som modern och inspirerande, säger Rebecca Frisk, projektledare Försäkringskassan.

 

– Vi har haft hjälp av arkitektfirman Nyqvist&Morän som har arbetat fram förslag om val av material och färg utifrån husets karaktär samt vårt Lokalprogram – som utgör Försäkringskassans generella krav avseende lokalens skick, standard med mera, samt hyresvärdens krav på material och färg. Det blev bättre än väntat, med tanken på atrium som kan ställa till det ljudmässigt. Lokalens utformning är speciell, vilket, med erfarenheter från liknande projekt, gjorde att vi i detta projekt satsat mycket på ljud och ljus.