Fantasirik variation på textilfronten

Stiliserade motiv

Förenklade blommotiv finns på många håll. Hos Sahco hittar vi en jacquard med stiliserad Magnolia visad på en väggpanel. Mönstret liknar en akvarell med sina lite oskarpa konturer.

Ett abstrakt blomstermotiv har Dedar i nya Dalie Papaveri Tulipani. Namnet pekar på stiliserade dalior och tulpaner, men det kan också bara ses som ett vackert, abstrakt motiv. En speciell vävteknik med garntussar och kapade trådar ger den vackra ytan, som liknar en jacquards baksida.

Nyheterna från William Yeoward i kollektionerna Rufolo och Torca utgör en blandning av intrikata, geometriska, stiliserade mönster. Det är eleganta tryck och vävar för möbelklädsel och gardiner, allt presenterat i den trivsamma, indigoblå miljön.    

 

 

Retro och vintage

En tillbakablick till 1960-talet bjuder Harlequin på i sina tryckta tapeter med grafiska, stiliserade motiv skapade av Orla Kiely. Kiely gärna arbetar i retroanda med distinkta mönster. På bilden är det Giant Stem, ett mönster som går igen på kudden och mattan. På lampskärmen är det Giant Rhodedendron ur samma kollektion. 

Amlapura är en kollektion med asiatisk look hos Designers Guild. Stiliserade bladverk ger en vintagekänsla. De finns i fåtöljens klädsel och i tyget bakom.

Även William Morris klassiska mönster Willow Bough ger känsla av vintage. Mönstret skapat 1887 har genom åren tillförts nya färger både som tyg och tapet. Nu ingår det ikoniska mönstret i nya kollektionen Pure Fabrics. Det är textilier i en naturnära färgskala – som på bilden ett brunt gren- och bladverk av pil mot ljus botten.

Tweed och sammet

Designers Guild har som sig bör mycket nyheter. Blomsterkollektionen 2016 heter Jardin de Plantes. Det är tyg och tapeter med stor variation i blommönstren. Men flera nya kollektioner är av mer geometriskt slag.

Forsyth är en kollektion med olika textilier för möbelklädsel för en samtida look. Där ingår geometriskt mönstrade sammetsjacquarden Roxburgh, en tålig textil i ren bomull i många färger. Liksom tweedliknande Bentham, Melville och Helmsley, en tjock randig viskossammet. Alla dessa kombineras gärna med varandra eller med kollektionen Brecon, en enfärgad väv med tweedkaraktär som också finns i många färger.

Ny är även mjuka kollektionen Mattiazzo med skimrande sammetvävar i viskos-bomull med låg relief med bland annat djurmönster. Mattiazzo är stark som möbelklädsel men kan även vara gardin. Andra nyheter är Majellas eleganta sidenjacquarder för gardin och Pavia, en enfärgad, tjock och tung sammet till möbler.   

Transparenta lufter

Yuti och Kiyoshi heter de två fint fallande, transparenta lufterna i Trevira bakom soffan på den inledande bilden. Matt och glänsande blandas, inspirerat av organiska strukturer, mineraler och sliten puts. Båda finns i tre färgställningar. Anthology startades i januari 2016 och ingår i Sanderson-gruppen.

Lelievre lanserar varje år nya transparenta textilier. Ny för i år är Filament, en halvtransparent voall. Ett spel mellan ljus och skugga och lysande trådar bildar på håll ett sicksack-mönster. Också denna bredvävda transparent finns i tre färgställningar.

Designers Guild har nya kollektionen Monza, som utgörs av tunna, flamsäkra gardinlufter. Och de har Amaya med skira voaller med inlagda garn i lysande metall.

Ett tyghus bredd

Pierre Frey har stor bredd även om de inte är ensamma om detta. Vi har redan beskrivit den stormönstrade tapeten Kipling. Inom textil har de flera nyheter med geometriska mönster – sammeten Eventail, broderiet La folie du jour och de dynamiska trycken med återblickar på Art déco. I våras lanserade de för utomhusbruk textilkollektionen Maya i alla de typiska mönstren och färgerna man blir så glad av.

 

Pierre Frey har flera intressanta specialkollektioner. De har länge varit kreativa och knutit an till andra kulturer och världsdelar. I samarbetat med konstnärer lanserades förra året Street Art av graffitikonstnären Toxic. Nytt för i år i Les Dessins 2 och Arty, framtagen av konstnären Marie-Cécile Aptel. Aptel har skapat en abstrakt målning med spontanistiska, mångfärgade penseldrag på vit botten, som sedan traditionsenligt blivit både textil och vinyltapet.

Inom Pierre Frey finns också några andra märken, till exempel Boussac, som i år lanserar Cocoon, en quiltad ulltextil med bulligt utseende, där quiltningen skapar mönstret. Cocoon ser ut som en diamants fasetter och gör faktiskt hela den lilla soffan till ett åtråvärt smycke, som jag i alla fall gärna vill ha.