Fantasirik variation på textilfronten

Stor mångfald råder och även hos den enskilde producenten. Olika kollektioner följer på varandra, den ena mer fantasifull än den andra. Det är mycket mönster, ofta geometriska och en del med retrokaraktär, vid sidan om enfärgat, där ytan är viktig och själva väven skapar mönstret. En konstnärs tavla blir både tyg och tapet och kända möbeldesigner skapar vackra, mjuka mattor.

Originalitet och personlighet präglar många kollektioner liksom lekfullhet med material och mönster, men också formen när det gäller mattor. Vi ser gardiner och tapeter som med iögonfallande språk och vildsinta färgkombinationer kan förändra ett rum totalt vid sidan om mer samstämda miljöer.  

Mönster som tar för sig

Det nya, stormönstrade gardintyget Matra från Manuel Canovas är för den vågade. Det är broderade medaljonger på ett kraftigt enfärgat underlag. Influensen kommer från Afghanistan. Dekorativa Matra är i linne-viskos och finns i flera färger. Ingen lämnar det rummet oberörd! 

Ett annat kraftfullt mönster är Lelievres sidenväv Allure, som på bilden placerats på väggen men även passar som gardin. Allure, som finns i fyra fräcka färgställningar, är iögonfallande med sina skarpa, abstrakta former. 

Casamances nya, dekorativa kollektion Impulsion är lugnare men också abstrakt. Tyget Liberté täcks av lekfulla, broderade slingor i flera färger på ljus botten och finns i tre färgställningar. Liberté faller fint som gardin i bomull-viskos.  

Raffinerad är också Pierre Freys tryckta tapet Kipling, täckt av slingrande blad, blommor och kattdjur. Det ogenomträngliga djungelmönstret minner om naiv konst, finns i tre färgställningar och trycks i extra breda våder. Tapeten har fått sitt namn efter författaren Rudyard Kipling, som bland annat skrev Djungelboken.

Mattor som förändrar

Mattor med stora, geometriska mönster är inte nytt. Att de kan betyda stor förändring i offentlig miljö har danska Ege tagit fasta på. De har Canvas College, en serie designad av holländska Nicolette Brunklaus. Det är fem mönster i olika färgsammansättningar och de kan alla kombineras på ett dekorativt sätt.

Sahco har flera nya, raffinerade mattor. En lyxig känsla får man av deras mjuka, handtuftade matta Shape. Ytan har en tredimensionell, oregelbunden relief med ett grafiskt, modernt och minimalistiskt uttryck.

Asplund har många mattor som kan ge personlig värme i en interiör, från vävda kelim till handtuftad ull och silke. En rad kända designer står för formgivningen, bland annat Tom Dixon som skapat mjuka Maze. ”Labyrinten” finns brun med vita slingor och ljus med mörka slingor i tjock, handtuftat ull.

Ogeborg har några nyheter som ger karaktär åt miljön. I sin Ogeborg Design Collection, ODC, ingår Astro med mjuka, handtuftade Arctic i viskos och tencel, en förnyelsebar cellulosa från odlad eukalyptus. Arctic är oregelbundet storrutig i kraftiga färger och kan vara lyxig i en lounge. Livliga Zebra är också handtuftad, denna gång i ull-viskos med skuren lugg och finns i fem standardfärger.

Originell mattdesign

Roses är skapad av Maja Johansson och Gunilla Lagerhem Ullberg för Kasthall. Inspirationen till de stora, stiliserade blommorna är hämtad från tapeter och möbeltyger. Mönstret har tryckts på Kasthalls klassiska, vävda matta Häggå, i finaste ull med skimrande trådar av Lurex.

GAN är pålitliga när det gäller nya idéer. Ny är kollektionen Rustic Chic, designad av Sandra Figuerola. Det är flera mönster i samma matta som tillsammans bildar en modern oväntad kombination och harmoni.

Hos Nani Marquina finns nya Jie, designad av Neri & Hu. De har hämtat inspiration och motiv från gatubeläggningen i Shanghai. Olika stenar bildar sektioner. Mattan finns i intensivt blått och mjukt grönt i ren, handtuftad ull. Jie är tecknet för stadens rörelse, dynamik och aktivitet.

Amini Carpets har en ny kollektion baserad på den kände designern Joe Colombos formgivning. Bubbles är en modern gångmatta med olika stora prickar. Den dynamiska rytmen är i handtuftat ull från Nya Zeeland. Detsamma gäller runda Isola, som bygger på tekniska skisser av Colombo. Det är balans och rörelse med en optisk effekt.

Kreativt för golvet

Inget område är främmande för Ludovica och Roberto Palomba. För cc-tapis i Milano har de skapat nya kollektionen Check, handvävd i Nepal i ull från Himalaya. Durrien har ett rosmotiv i enorma pixlar, ett mönster skapat digitalt ur traditionell dekor.

Bröderna Erwan och Ronan Bouroullec är också ständigt kreativa. För Nani Marquina har de återigen skapat en unik matta. I Lattice utgör mönstret själva konstruktionen. I en kontrollerad oordning upprepas rytmiskt balanserade proportioner i den oregelbundna mattan. Vändbara Lattice är i 100 procent handspunnen, afgansk ull.

En oregelbunden, originell och ung form har GANs nya matta Valentina. Med kejdestygnsteknik, som ett broderi på den släta ytan, har designern Alejandra Gandía-Blasco skapat en förening av tradition och modern minimalism. Det är 100 procent ny ull. Kul sittmöbel hör till! 

Fortsättning följer i del 2.