Med utsikt över Themsen

London, en av Europas mest intressanta städer, är alltjämt en konstant magnet för människor att arbeta och bo i. 

 

 

Text: Roberta Angelini  Foto:Paolo Utimpergher

Översättning: Simon Matthis

 

Det Milanobaserade arkitektkontoret Parisotto + Formenton architechts tillfrågades om de ville renovera en takvåning från 1900-talet. Byggnaden ligger i västra delen av staden nära Themsen i Londonkommunen Royal Borough of Kensington and Chelsea. En mycket känd plats på 60-talet som än i dag är ett viktigt kulturellt centrum i staden. 

Uppdraget gick ut på att bygga om interiören för att förvandla den till ett modernt hem om cirka 250 kvadratmeter, där ägarnas konst- och designsamlingar också skulle få plats. 

Vardagsrummet är våningens nav

Ingången till lägenheten ligger som en skarv mellan de publika och privata utrymmena. Ett stort öppet vardagsrum med fyra gjutjärnskolonner utgör lägen-hetens nav. Dessa huvudstrukturer gav möjlighet att skapa en helt inglasad front med stora dörrar som leder ut till terrassen som löper längs hela väggen. 
Den inglasade frontväggen släpper samtidigt in mängder av dagsljus, som delvis också kommer från ett långt, utsträckt takfönster filtrerat av metallskärmar.

Miljövänliga material

I en förlängning av vardagsrummet ligger köket som också har utgång till en egen terrass. Den privata delen av 
lägenheten rymmer två gästrum, det stora sovrummet samt badrummet. Alltsammans bildar en enhetlig plats med några enstaka utrymmen där man kan stanna upp och vila sig. 

Vita väggar, ekgolv och kalksten valdes som material för miljöns skull. Delar av lägenheten har getts en neutral och fri utformning för att framhäva konstsamlingarna och möblerna utan att konkurrera med designen, och det understryker inredningsarkitekternas övergripande intentioner. 

Genomtänkt och sömlöst

Allt flyter samman sömlöst, utan gränser. Varje konstverk har funnit sin rätta plats, modern design och vintageföremål har fått sin perfekta inramning. Den långsmala terrassen med opalskimrande glasfronter bjuder på en fantastisk utsikt över Londons tak.