Prisbelönt lampa lanseras i Sverige

Italienska belysningsvarumärket Foscarini lanserar nu den prisbelönta lampan Filo i Sverige. Lampan har designats av den italienska formgivaren Andrea Anastasio.

Den ska stå för såväl glädje, ironi och stil och är en designlampa med en tydlig karaktär där varje enskild del spelar en framträdande roll. I tydligt fokus har Anastasio placerat lampans sladd, en del som vanligtvis bara fyller en praktisk funktion.

Vid skapandet av Filo inspirerades Andrea Anastasio av målet att visa upp lampans alla karaktärsdrag och låta varje del få ett distinkt uttryck. Exempelvis är lampsladden dekorerad med glaskulor i olika färger och former – en detalj som ska föra tankarna till ett dyrbart halsband. Sladden, som också finns i flera olika färger, kan lindas runt en metallkrok på lampan och den konformade lampskärmen i porslin lyser sedan upp både sladden och glaskulorna och skapar ett stämningsfullt och annorlunda intryck som lyfter alla rum.

 – Vem har inte sett sin mamma hänga ett halsband på en lampskärm bredvid sängen? Denna idé blev en omedveten dimension i mitt designarbete, helt utan en rationell tanke bakom men en härlig slump, säger Andrea Anastasio.

Våren 2017 utsågs Filo till bästa produkt i kategorin belysning under Euroluce, belysningsutställningen som är en del av Salone del Mobile i Milano.

Om Andrea Anastasio

Den Italienska designern Andrea Anastasio är i grunden filosof, men blev designer efter ett betydelsefullt möte med den ikoniska arkitekten Ettore Sottsass när han tidigare var en del av designgruppen Memphis. Andrea är känd för att föra samman konst med funktion och poesi med fantasi. Under 2004 ställde han ut på Gardner Museum i Boston, USA med sin kollektion Chairs. Efter 11 år i Indien utvecklade han en djup känsla och kunskap om konst, religion, musik, och teater som inspirerar hans design.

www.foscarini.com