Superhuset som inspirerades av lyxjakter

Text: Willeam Vendel
Foto: The Boundary

När den svenske arkitekten Magnus Ström besökte sin granne som ritade hantverksmässigt tillverkade extravaganta fritidsbåtar, såddes fröet till ett projekt med personligt utformade lyxvillor med fokus på design och köparens fritidsintressen.

Projektet Superhouse har skapats av Ström Architects som är baserat i Lymington, Storbritannien. Tanken bakom konceptet var att skapa ett exceptionellt och modernt hus för kunder med extremt tjocka plånböcker. Den svenske arkitekten fick iden till projektet när han arbetade granne med en känd fartygsarkitekt. Magnus Ström konstaterade att det inte fanns någon bostädernas motsvarighet till stora lyxiga fritidsbåtar – eller så kallade ”superyachts”. Efter att ha funderat en stund frågade han sig varför det inte skulle kunna gå att göra en stor villa med samma höga kvalitet och hantverk som återfinns i båtarna, såväl i arkitekturen som ner på detaljnivå – med andra ord ett ”superhouse”.

Personlig livsstil i centrum
Konceptets kärna skulle vara att skapa ett hus där man uteslutande fokuserade på själva husets utformning och fördjupade sig i den personliga livsstil som stämde överens med varje enskild köpare. När en beställning är genomförd kan köparna därmed inte bara förvänta sig en stor och lyxig villa, utan också en bostad som in i minsta detalj är anpassad för deras personliga preferenser, intressen och alla de aspekter som präglar hans och hennes livsstil.

– Superhouse kommer endast att byggas totalt trettio exemplar, man kan ungefär jämför det med en limiterad serie skulpturer eller klockor, förklarar arkitekten Magnus Ström.
För att understryka det begränsade antalet hus enligt samma konstkoncept kommer varje husfasad dessutom att få en diskret märkning med sitt unika nummer i serien, precis som en skulptur eller ett grafiskt blad har sitt eget nummer.

Utsikt mot Medelhavet
Det första huset – S 00/30 - , är beläget i en privat vik på en undanskymd ö i Medelhavet. Man når huset antingen genom att köra en lång krokig väg genom ett bergslandskap, eller via helikopter direkt från fastlandet. Husets gårdsplan omgärdas av en mur och besökare inbjuds redan vid entrén till en magnifik utsikt mot den kuperade stranden vid viken och mot det öppna havet i bakgrunden bakom huset.

Själva det arkitektoniska konceptet är förhållandevis enkelt och består i princip av två L-formade stenmurar som omsluter två distinkta trävolymer med skilda funktioner. Den första byggnaden omfattar servicefunktioner som kök, förvaring och tjänstebostäder. Köket och matsalen skiljs åt av skjutdörrar som kan sänkas ned i golvet och helt försvinna och därmed öppna upp de båda rummen till en stor enhet. Denna öppna planlösning kan vara lämplig för familjeförhållanden, medan den andra inställningen med helt skilda enheter kan användas vid nöjestillställningar.

Grillplats vid poolkanten
Den andra husvolymen innehåller ett spa och ett gym, och även här finns skjutdörrar mellan enheterna som kan öppnas upp mot innergården med dess vilstolar vid poolkanten och en murad eldstad med en stor inbjudande rund soffa runtom.
En graciös spiraltrappa i sten leder upp till det stora sovrummet och fyra mindre sovrum, vilket gör att man på morgonen kan gå direkt ner till uteplatsen för ett gympass eller för ett uppfriskande dopp i den femtio meter långa simbassängen.  Vid viken nedanför finns en privat strand med en brygga som har plats för såväl egen fritidsbåt som för besökare som kommer vattenvägen.

 

FAKTA SUPERHOUSE:
Projektnamn: Superhouse, limiterad serie 00/30
Plats: Privat ö i Medelhavet utanför Italien
Arkitekt: Magnus Ström, Strom Architects
Utmärkelser: American Architecture Prize (Silver i kategorin Architectural Design / Residential Architecture)

FAKTA STROM ARCHITECTS:
Firman grundades 2010 av svenske arkitekten Magnus Ström.
Huvudkontor i New Forest, Lymington, Storbritannien.
Specialiserad på unika exklusiva privata husprojekt .
Har lanserat konceptet ”Superhouse” med intentionen att
uppföra 30 unika numrerade hus med fokus på design
och köparens önskemål och personliga preferenser.