Stockholm Furniture & Light Fair firar 70 år

Från vänster: Mässbesökare på Stockholm Furniture & Light Fair på 70-talet, fåtölj Etcetera från 1971, design av Jan Ekselius, samtida fåtölj "Emma", producerad av Gärsnäs, foto Lennart Durehed.

I februari 2020 genomförs Stockholm Furniture & Light för 70:e gången. Detta firas bland annat med en utställning som lyfter fram designklassiker från 50-talet till i dag, vilka har gemensamt att de trots trender och nylanseringar bevarat sin ständiga aktualitet – genom att fortfarande finnas i produktion. Stockholm Furniture & Light Fair har anlitat designskribenten Dan Gordan för att kurera en utställning som både beskriver skandinavisk designhistoria och som lyfter samtida frågeställningar.

På den första möbelmässan, som ägde rum 1951 på St Eriksmässan i Storängsbotten, medverkade endast svenska producenter och möbelhandlare. 1971 flyttade mässan till Älvsjö och Stockholmsmässan och har sedan dess vuxit för varje år. Länge var möbelmässan i Köpenhamn tongivande, men på 90-talet tog Stockholm Furniture & Light Fair över tätpositionen som den ledande mässan för Skandinavisk design. En position man nu befäst som Världens ledande mötesplats för Skandinavisk design.

– Att fylla år ger utrymme för en historisk reflektion och det som framförallt fascinerar mig när jag ser tillbaka är det faktum att vi lyckats utveckla Stockholm Furniture & Light Fair från en mindre möbelmässa med svenska producenter, utställare och besökare till världens största mötesplats för Skandinavisk design. Idag har mässan besökare från 100 olika länder som vallfärdar till Stockholm i februari, för att få en samlad bild kring vad som händer inom branschen. Det gör mig och mina kollegor stolta, säger Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair.

Både välkända och mindre kända klassiker
Under de snart 70 år som passerat har både design och bransch förändrats radikalt, vilket uppmärksammas i den jubileumsutställning designskribenten Dan Gordan kurerat. Utställningen består av sju små ”rumsligheter”, en för varje decennium, med två till tre möbler, en lampa och en textil som visas tillsammans med någon tidningsartikel och ett porträtt av en tongivande designer från tiden.

– Jag har blandat välkända, mindre kända och kommande klassiker som alla fortfarande finns i produktion. Exempelvis har jag valt Folke Janssons fåtölj Arabesk som representant för 50-talet, och Gunilla Allards serveringsvagn Cargo för 90-talet. I utställningen sista avdelning, 10-talsrummet, har jag valt ut några förhoppningsvis blivande klassiker, som fåtöljen Emma av Färg & Blanche, och även tagit upp den pågående renässansen gamla traditioner och hantverk, berättar Dan Gordan.

Få överlevare från 70- och 80-talen
På uppdrag av mässan har Dan Gordan gjort en grundlig research inför utställningen. Han menar att det inte var förrän på 80-talet som mässan bevakades på ett seriöst sätt av de större tidningarna, innan dess var det i stort sett facktidningen Form som stod för all bevakning. Något som också framstod tydligt är att det är svårare att hitta ”överlevande möbelklassiker” från 70- och 80-talen.
Enligt Gordan var 70-talet en tid med mycket glitter, glamour och discokulor, och från 80-talet är de möbler som överlevt närapå konstföremål, exempelvis Jonas Bohlins betongstol. Det finns också en del möbeltyper som praktiskt taget dött ut, till exempel gungstolar, tv-bänkar och cd-hyllor.