Ishockey-VM 2022 öppnas i stjärnarkitekt Libeskinds nya arena

Publikkapaciteten för den nya arenan har tidigare uppskattats till 11 000 under ishockeymatcher och 14 000 under konserter. Bild: Studio Libeskind

Nu står det klart att ishockey-VM 2022 i huvudsak kommer att arrangeras i Tammerfors i den nya arenan i stadens centrum. Det bekräftade Ishockeyförbundet på måndagen den 17 juni. Den andra värdorten väljs senare.

Att Tammerfors är huvudort innebär i praktiken att det finländska landslaget Lejonen kommer att spela sina gruppspelsmatcher i den nya arenan som byggs som bäst i staden. Semifinalerna och finalen spelas också där.

Arenan och omgivande byggnader har ritats av amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskind, mannen som också designade det nya World Trade-centret på Manhattan.

Tammerfors nämndes som huvudort redan i ansökningen då Finland beviljades värdskapet. Fram till nu har det ändå inte varit bekräftat från Ishockeyförbundets sida att merparten av matcherna faktiskt ska gå av stapeln där.

Det nya arenakomplexet Tammerfors Däck, förväntas stå klart i tid till årsskiftet 2021-2022.

– Det känns bra att kunna bekräfta det här passligt i tid till sommaren. Nu kan vi köra igång med arrangemangen här i Tammerfors på allvar och samtidigt fortsätta förhandla med de andra potentiella värdorterna, säger Heikki Hiltunen, generalsekreterare för VM 2022, på en presskonferens på måndagen den 17 juni.