Bukowskis – Succé för Important Winter Sale.

August Strindberg – I havsbandet, Carl Larsson – Kurragömma, Carl-Fredrik Hill – Trädet och flodkröken pressbild : Bukowskis/mynewsdesk

Bukowskis kan efter Important Winter Sale stoltsera med hela 11 miljonnoteringar och höga slutpriser för både konstens mästerverk och konsthantverk. Det blev en auktion där det absolut bästa av de bästa stod i fokus. Auktionens höjdpunkt blev det förhandstippade toppnumret Carl Fredrik Hills mästerverk, "Trädet och flodkröken", som efter en aktiv budgivning blev auktionens dyrast sålda verk med slutpriset 15 312 000 kr.

De båda mästerverken av Carl Larsson, akvarellerna "Kurragömma" och "Nu är det jul igen", var väldigt eftertraktade och slutade båda högt över utrop på 8 942 000, respektive 6 492 000 kr. Även August Strindbergs dubbelsidiga målning utförd på Dalarö 1892, I havsbandet, åtnjöt stort intresse och slutade på 9 922 000 kr. "Den 14 juli" av Ernst Josephson, ett verk av museal kvalitet som under visningsdagarna väckt stor beundran och attraherade många budgivare med ett slutpris långt över utrop, 5 512 000 kr.

– Det är överraskande att se att det var så många budgivare på flera av de dyraste verken, det visar på styrkan i marknaden just nu. Denna auktion visar tydligt att Bukowskis är den självklara marknadsplatsen för klassisk konst, säger Andreas Rydén, Chefspecialist konst.

För konsthantverk blir det tydligt att en intressant proveniens lockar många budgivare och överraskande höga slutpriser. Auktionens höjdpunkt, Carl von Linnés skrivbord slutade långt över utrop på 1 127 000 kr och blev dagens första miljonnotering. Att det dessutom är en svensk institution som köpt den svenska kulturskatten är förstås extra roligt.

– Marknaden för klassisk konst och konsthantverk av mästerlig kvalitet är starkare än någonsin, säger Carl Barkman, Chefsspecialist fine art och antikviteter.
För de stora budstriderna inom konsthantverk stod den unika rustningen med anor från 1500-talet 931 000 kr, samt det ryska fatet från 1923 signerat Vasily Porfirjevich 1 053 500 kr.

– Vi kan konstatera att svensk kultur och kulturhistoria säljer även internationellt, säger Björn Extergren, Chef Intag och försäljning, Fineart.

På avdelningen för asiatisk konst och konsthantverk var några av de absoluta höjdpunkterna en magnifik vikskärm med porslinsplattor som slutade på hela 612 000 kr samt en vacker blåvit uppsatsskål, så kallad Tazza som landade på hela 441 000 kr. Väl värt att nämna är även Chen Hongshou målningen som efter livlig budgivning slutade långt över utrop, och slutligen landade på på hela 514 000 kr.

– Föremål tillverkade för det kinesiska hovet, så kallat chinese taste, är fortfarande eftertraktat och även denna säsong förekom livlig budgivning för kejserligt porslin och högkvalitativt kinesiskt måleri, säger Cecilia Nordström, Ansvarig specialist asiatisk keramik & konsthantverk.

På smyckesavdelningen är klassiska smycken med diamanter och enstensringar eftersökta med höga slutpriser. Smycken från de välkända juvelerarna är fortsatt hett eftertraktade. Den magnifika tiaran såldes efter budgivning för nästan dubbla utropspriset och landade på hela 257 250 kr och den vackra armringen med proveniens från familjen Nobel slutade på 166 375 kr.

Bukowskis är störst i Norden på kvalitetsauktioner. Kontor finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors. Hos Bukowskis finns Sveriges främsta experter inom klassisk, modern och samtida konst samt design och konsthantverk. 

Marknadsplatsen för konst och design av kvalitet.