The Cat Flat: Designmöbeln du vill att katten ska klösa på

Foto: Henrik Nero

Under Stockholm Design Week 2020 lanserar self storage-företaget 24Storage skåpet The Cat Flat, en elegant möbel utvecklad med kattens behov i centrum, men som till skillnad mot andra kattmöbler inte kompromissar med estetiken. Urbanisering och höjda bostadspriser gör att vi bor allt mindre, vilket drabbar innekatter som inte får tillräckligt mycket yta i hemmet. Med initiativet vill 24Storage inspirera fler till att göra plats hemma för det man verkligen bryr sig om.

 

I ett nära samarbete har kattpsykologen Susanne Hellman Holmström identifierat kattens 13 heliga behov, sedan har inredningsarkitekten Eleonor Moschevitz, utifrån dessa, skapat en möbel som uppfyller kattens behov utan att kompromissa med människans vilja att omge sig med vackra saker. Det flexibla skåpet The Cat Flat som är helt gjort för hand är helt utformat i valnötsfanér och är uppbyggt i tre nivåer där katten enkelt kan röra sig fritt. Ribborna i skåpets luckor som är en abstrakt tolkning av naturen ger ett sobert och levande intryck eftersom man kan ana kattens skuggor bakom luckorna. Insidan av skåpet är dekorerat med sisalmatta och läder från Tärnsjö Garveri samt Lammskinn från Kambo Gård.

 

– Att skapa en designmöbel för en katt har varit utmanande, just kattmöbler brukar vara ganska smaklösa, men att öppna dörrarna till skåpet och se katterna utforska alla rum och gångar gör det värt allt arbete, säger Eleonor Moschevitz, inredningsarkitekt.

 

De första katterna som ska få testa på The Cat Flat är Sveriges mest kända catfluencers Prime & Raven. Prime & Raven är två bengalkatter som ägs av Niclas Mårtensson och för närvarande har 135 tusen följare på instagram. Detta ska göras i samband med en fotografering av högaktuella inredningsfotografen Henrik Nero, som är van att plåta hem och inredningsmiljöer, men som tycker att det ska bli en rolig utmaning att fotografera ett hem där katterna är i fokus.

 

– Katter är ett mycket populärt sällskapsdjur som har många instinkter kvar från det vilda. Något som varje kattägare bör ta hänsyn till och kunna erbjuda sin katt är att kunna spana, jaga och gömma sig, något som kan vara svårt för en innekatt att få utlopp för. I mötet med mina klienter börjar vi alltid med att undersöka hur närmiljön ser ut för att kunna komma till roten med problemet, säger Susanne Hellman Holmström.

 

Urbanisering och höjda bostadspriser gör att vi bor allt mindre och enligt Boverket ökar trångboddheten i Sverige, värst är det i storstäderna. Några som lider av den minskade ytan är innekatterna som inte får sina naturliga behov tillfredsställda. Enligt kattpsykologen Susanne Hellman Holmström, författare till boken Om katten själv får välja - så blir du den perfekta kattägaren, är detta grunden till att en del katter blir deprimerade och börjar bete sig avvikande.

 

Bakom initiativet ligger self storage-företaget 24Storage som vill inspirera människor till att ge plats i hemmet för det som betyder mest, snarare än att använda det som förvaringsplats för saker man sällan eller aldrig använder. 

 

–Många av oss saknar bra förvaring hemma eller använder delar av hemmet som förråd, snarare än till det vi älskar mest. Genom att förändra i hemmet och skaffa ett externt förråd kan man skapa sig ett större liv, för sig själv eller varför inte sin katt, säger Gabriel Bergqvist, Head of Brand & Business Development på 24Storage.