Johan Lindstén har formgivit Sveriges första återvunna plaststol som erhållit EU Ecolabel

Foto: Johanson

Tanken på att skapa en lättviktig, stapelbar stol med yttersta sittkomfort i återvunnet material har länge funnits där. I vår lanseras Pelican, en smäcker stol med mjuka linjer av 100% återvunnen plast som dessutom är första stol i Sverige att erhålla EU Ecolabel.

Stolen Pelican är ett resultat av kunders önskemål och kom att utmana materialvalen i tider då hållbarhet och miljöfrågor ligger högst på agendan. I tidigt stadie konsulterades och samlades expertis inom plastindustri, återvinning och produktion för att skapa bästa förutsättningar för ett lyckat projekt. Stolen är märkt med EU Ecolabel och den 100% återvunna plasten är utvecklad och producerad av ett svenskt företag. 
 

Pelican lanserades under Stockholm Furniture Fair och kommer initialt i tre baskulörer: vitt, svart samt skiffergrönt. Tre färger av klassisk karaktär som smälter väl in i de flesta miljöer. Stolen kan ses som en avlägsen kusin till den populära serien Haddoc, med sina avslappnade, mjuka former som omfamnar svank och rygg på ett ergonomiskt korrekt sätt. Fågeln pelikan med sin smäckra och välvda hals replikeras i stolens linjespel och dess kurvatur, säger Johan Lindstén.