Folkform för Bruno Mathsson International – exklusivt samarbete med Bukowskis

Foto: Folkform

Under 2020 firar Bukowskis 150 år. För att fira detta kommer Bukowskis varje månad under detta jubileumsår att lansera ett nytt kurerat samarbete i Bukowskis Shop – den givna platsen för designmöbler, mattor och smycken som du kan klicka hem och köpa direkt.

I årets andra samarbete har vi fått äran att som exklusiv återförsäljare få sälja taburetten Anna, i en nytolkning, utförd av konst- och designduon Folkform, för Bruno Mathsson International. Möbelproducentens första externa samarbete på många år. Den klassiska taburetten Anna är initialt designad år 1945 av Bruno Mathsson, en av Sveriges mest internationellt kända formgivare. Mathsson föddes år 1907 i Värnamo och lärde sig snickaryrket i faderns verkstad, som sjätte generationens möbelsnickare. I faderns verkstad lärde han sig yrket från grunden och där fick han en välutvecklad känsla för träets egenskaper. Mathsson var oerhört produktiv under sin karriär och skapade funktionella, tidlösa och vackra möbler med gedigen hantverksskicklighet i högklassiga material. Om sin design har han själv uttalat; Möbler skall tillverkas med sådan konst att sittande i dem inte blir någon konst.”

 ”Taburett” är namnet på en stoppad stol utan ryggstöd och i nytolkningen av taburetten ville Folkform utmana den klassiska formen som ritades av Bruno Mathsson på mitten av 1940-talet, genom att använda kombinationer av material och sömnadstekniker på nya sätt. Tapetseringen är gjord med vegetabiliskt garvat läder från anrika Tärnsjö Garveri och går i samma mörkbruna nyans som använts till de bänkar som Folkform formgav för Nationalmuseum år 2018. Benen på taburetten är lackerade och kommer i en mörkbrun nyans och kommer att vara märkt med en unik skylt med Folkforms stämpel. Anna och Chandra säger själva att de blev förälskade i formen på taburetten, som Bruno Mathsson passande nog döpt till Anna.

Taburetten har en iögonfallande och mjuk form som skapar en våg då de placeras tillsammans. Tapetseringen finns i fem olika utformningar och går igen i mönstret från museibänkarna "Patchwork", som Folkform formgav för Nationalmuseum. Sitsen för taburetten Anna är inspirerad av Bruno Mathssons möbler från 1970-talet.