Arne Jacobsens Lily i jubileumsutgåva

Foto: Fritz Hansen

I år firar Arne Jacobsens Lily 50 år. För att hylla den ikoniska stolen introducerar Fritz Hansen en jubileumsutgåva i valnötsfanér med klassiskt kromade ben. 

Den nya versionen markerar ett historiskt kliv för varumärket, som fram tills idag experimenterat med stolens vinklar och träslag för att nå en perfekt profil och form. Jubileumsutgåvan i valnöt är tillverkad av äkta fanér – något som varit en utmaning att åstadkomma, på grund av att det är svårt att forma de böjda armstöden utan att det yttersta lagret av fanér spricker. Armstödets vinklar och träets ådring är komplexa att förena, men tillsammans skapar de en harmonisk och mjuk profil. 

– Lily var den sista stolen som Arne Jacobsen formgav, men den är kanske också hans mest genomarbetade. Den liknar en lilja med öppna kronblad, där Jacobsens livslånga intresse för botanik och konst tydligt återspeglas, säger Christian Andresen, designchef på Fritz Hansen.

Lily formgavs ursprungligen för Danmarks centralbank och fick till en början namnet Serie 8. Den första modellen utan armstöd (3108) lanserades 1968. Modellen introducerades senare med armstöd (3208) på den danska möbelmässan 1970. Stolen har även gått under benämningen ”Fiskmåsen” 

Jubileumsmodellen finns med eller utan armstöd i äkta valnötsfanér med kromade ben, med det innersta fanérlagret i björk. Alla stolar har ett speciellt jubileumsmärke fäst under sätet.