74-årig skönhet med rik historia- nu senast från catwalk till Frösö Handtryck

Foto: Frösö Handtryck

Frösö Handtryck startades i Jämtland 1946 av Enar Ström. Samma år ritade Gocken Jobs mönstret ”ROS OCH LILJA”. Nu förenas de två i ett utmanande hantverk och skapar magi tillsammans. Allt handsytt och handtryckt i Sverige på 100% linnekvalitet.
 

Gocken Jobs (1914-1995) är en av de svenska designers som lagt grunden till Sveriges goda rykte som ett högklassigt formland. Med sina klassiska textila mönster, ofta verklighetstrogna blomstermönster, rönte Gocken stor framgång både i Sverige och internationellt. ”ROS OCH LILJA” skapades 1946 och var högaktuellt under 2019 då modeskaparen Catrin Rodebjer brukade mönstret till sin kollektion ”Swedish Sin”.

I år sätter Frösö Handtryck åter ”ROS OCH LILJA” på textil metervara för hemmet− för första gången på flera decennier.
– Vi är så otroligt glada över det här förtroendet från Gocken Jobs AB, säger Tina Stafrén, Frösö Handtryck. – Mönstret har nio färger och det är ett krävande och utmanande mönster att ta sig an. Det tar runt tre arbetsdagar att färdigställa ett enda bord på 20 meter men det är också tjusningen med det hela.
– Vi har skapat en linje som vi kallar Swedish Heritage. Här nytrycker vi gamla mönster men skapar också nytt i ett formspråk som harmonierar med det klassiska, det tidlösa. Swedish Heritage är en linje som doftar svenskt kulturarv, en skattkammare för alla som älskar svensk och skandinavisk design.” ROS OCH LILJA” blir drottning på täppan i Swedish Heritage-linjen under sommaren.