Ung Svensk Form 2020 visas digitalt på IKEA Museum i Älmhult

Foto: Inter IKEA Systems

De 25 unga designers som vann Ung Svensk Form 2020, uppmärksammas nu av IKEA Museum i en digital visning. Den turnerande utställningen sattes upp på IKEA Museum enligt planerna men på grund av restriktionerna kring coronaviruset är museet stängt för besökare. Tack vare lanseringen av en ny digital plattform får nu fler chansen att ta del av utställningen.

– Vi vill gärna visa upp dessa innovativa och experimentella verk för så många som möjligt. Det är förstås tråkigt att vi just nu inte kan bjuda in besökare och designers till Älmhult, där IKEA har sitt hjärta, men med den här digitala utställningen gör vi det bästa vi kan av situationen, säger Anna Sandberg Falk, Curator på IKEA Museum.

Ung Svensk Form ses som ett fönster mot framtiden och en plattform där dagens unga svenska designers kan presentera sina idéer.

– Årets upplaga av Ung Svensk Form tar med publiken på en tankeväckande och känslomässig resa in i gränslandet mellan utopi och dystopi. Unga människor har helt uppenbart ett starkt behov av att kommentera både nutidens och framtidens utmaningar, oavsett om det sker genom möbeldesign, visuell kommunikation eller spekulativ design, säger Mats Widbom, vd för Svensk Form.

Allt ifrån arkitektur och industridesign till mode och konsthantverk från 25 olika designers visas upp och ger publiken en inblick i skickligheten och kreativiteten hos unga svenska formskapare.

– Unga designers har en imponerande förmåga att lyfta viktiga frågor med intelligens, nyfikenhet och humor. Ung Svensk Form 2020 erbjuder hantverk i världsklass och ett brett utbud av designföremål, säger Karin Wiberg, projektledare på Ung Svensk Form.

Den turnerande utställningen Ung Svensk Form 2020 är producerad av Svensk Form och ArkDes med stöd av IKEA och Malmö Stad.