”Nya” Östermalmshallen bevarar anrik tradition - del 1

Foto: Annika Silver
Frukt och grönt är något som drar många besökare till hallen. Foto: Annika Silver
Melanders monter med läckerheter. Foto: Annika Silver
Den nya drink och vinbaren hos Lisa Elmqvist . Foto: Annika Silver
Affärsskyltarna har bevarats för att behålla den ursprungliga känslan. Här den danska butiken med smörrebröd Foto: Annika Silver

Det tog sin tid och sina slantar, men den nyrenoverade saluhallen på Östermalmstorg är en inbjudande skapelse där matens skönhet satts i centrum. Med finger toppskänsla har Stockholms Stad, arkitekten, entreprenörerna och leverantörerna bakom miljardrenoveringen återskapat den genuina och tidspräg-lade känsla som denna 1800 -tals byggnad bjuder på och tillfört praktiska lösningar och ett hållbart tänkande. Nya restauranger med uteserveringar ut mot gatorna skapar nytt liv i hela området runt torget. Modern Interiör gör här strandhugg bland läckra utbud av födoämnen av alla de slag som visas upp i tjusiga montrar och serveringar. En av Sveriges mest anrika och kulturhistoriska byggnader som invigdes år 1888 har under fyra års tid genomgått en totalrenovering.

 

Text: Annika Silver

Ägaren Stockholms stad har lett renoveringsarbetet tillsammans med Mark Humphreys, Tengbom, som har ansvarat för utformningen. Ambitionen har varit att göra saluhallen mer energieffektiv, modern och hållbar och samtidigt bevara saluhallens tidstypiska karaktär och ursprungliga design från 1800-talet.

Saluhallens ursprungliga stjärnformade planlösning har återuppbyggts för ett bättre flöde och de ursprungligt målade budskapen på saluhallens väggar har tagits fram, vilka påminner om saluhallens historia. Även leveranser och sopsorteringen får ett energieffektivt och bättre logistiskt flöde, vilket är mer miljövänligt och mindre störande för gäster och närboende.

Alla vi handlare uppskattar saluhallens nya lösning där vårt mål är att fortsätta attrahera våra bästa kunder men även vidga den nya publiken. Vi är stolta över vår saluhall och vi vill fortsätta leverera det vi står för; tradition, kvalitet och personlig service.

Det är många av oss som driver familjeföretag och som har verkat i flera generationer. Elmqvist är fjärde generationen som finns i saluhallen, så jag har sett alla förändringar som gjorts under min livstid, säger Ulf Elmqvist, ordförande för Östermalmshallens Företagarförening.

En stor nyhet för saluhallen är att det tillkommit flera nya spännande butikskoncept och restauranger. Under våren kommer det att öppna uteserveringar mot Nybrogatan och Humlegårdsgatan – Stockholms nya restauranggator med mångfacetterade gastronomiska utbud. Saluhallens nya koncept är Arla Unika som öppnar en ost-, kaffe-och vinbar med fokus på deras premiumsortiment och Beirut Café, som fått en restaurangdel med rotisserie och uteservering mot Nybrogatan. Bageriet och pâtisseriet Ma Tante är ett stenungsbageri och café som erbjuder härliga bröd och bakelser som bakas på plats. Robert’s Coffee byter ägare och namn till Paulas, och blir café och vinbar med fokus på kaffe, te, vin och mat.

Även Melanders lanserar och öppnar ett helt nytt restaurangkoncept - Feira, som kommer att servera spanska fiskrätter inspirerade av Galicien och havet utanför. - Vi kommer att erbjuda ett modernt libanesiskt kök och vårt nya tillskott är rotisseriet som vi ser mycket fram emot. I vår nyrenoverade restaurang kommer vi även ha en fullskalig bar där vi kommer att erbjuda drinkar med inspiration från det libanesiska köket, säger Suzy Karroum, en av ägarna till Beirut Café.