GREENHOUSE 2020 - Originellt, innovativt och hållbart del 2

Aalto University School of Arts, Design and Architecture ställer sedan flera år ut stolar, varje stol med en unik form men ändå släkt. I år är de alla i svartmålad metall där Mondrian, skapad av Shreya Kembhavi, stack ut med sin röda fyrkant.
Shreya Kembhavi
Verkligt vacker var den skålformade stolen, en innovativ design från en kreativ studio i Shanghai kallad Qiu. Mindre bilden visar formen som hopsatt bildar skålen. Qiu vill inte följa trender utan skapa dem.
Denna bilden visar formen som hopsatt bildar skålen.
Läder och trä är några av våra äldsta material och även hållbara, pålitliga. I år visade Konstfack under temat Cows and trees – känsla och reflektion en rad välgjorda möbler i just läder och trä. Sophia Moser har använt båda i sin fina schäslong Tribute, inspirerad av den afrikanska bädden Senufo. Välkommen att inta denna ”skulptur”.
Jönköpings universitet och Träcentrum samarbetar också med FAUUDP i Brasilien.
Jönköpings universitet och Träcentrum samarbetar också med FAUUDP i Brasilien. Där finns gruppen Gema och i montern mötte vi Alexander Han Shin Chang som med kollegor i Gema skapat Bumbá med inspiration från naturfolken i Amazonas.
Kumiko är ett traditionellt japanskt hantverk. Fikaskåp är i mönstret senbon-goshi som betyder tusen bitar. Möbeln är i ek, kumikon i björk och allt är hårdvaxoljat. Sae Nakayama från Grebbestads Folkhögskola, trä- och möbelhantverk, säger att det går lika bra med kaffe som te.

GREENHOUSE 2020 del 2/3

Finsnickeri i trä

Träakademien i Kramfors visade utsökt finsnickeri i flera arbeten. Ett schackbord i flera träslag inspirerat av Georg Haupt var ett sådant liksom ett spelbord i rokoko, också det med spelskiva i flera träslag och med stomme målad med linoljefärg som sig bör. På Grebbestads Folkhögskola visades ett antal välgjorda skåp – ett Japan-influerat ”fikaskåp” och ett litet glasat skåp för lite växter, för att föra in naturen i det moderna storstadslivet. Tibro Hantverksakademi presenterade gedigna och roliga stolar med vacker ytbehandling i samarbete med Folkuniversitetet Artcollege.

Lite speciellt

Industridesign på Lunds universitet visade glas i många former och tekniker varav en del var verkligt originella och vackra. I år var det åter dags för en mängd stolar från Aalto-universitetet, alla i svartpudrad metall i spensliga, minimalistiska former där en stack ut extra på grund av ett kreativt rött inslag. Spännande var montern med föremål tillverkade av alabaster och sand. Lampfötter och pallar såg ut som gjorda av ett eget skrovligt stenmaterial. På Estniska Konstakademin, linje produktdesign, hade alla arbetat med kalksten. Man visade en mångfald av föremål. Där fanns flera pallar som såg ut som de kom från stenåldern men också polerad kalksten i till exempel en meditationsstol.