GREENHOUSE 2020 - Originellt, innovativt och hållbart del 3

I samarbete med Källemo har Sofie Johansson och Lovisa Sandström, elever på Beckmans, skapat ett fristående ”kapprum” som också fungerar som rumsavskiljare. Luftigt, skulpturalt, gjort i stål och kan nås från bägge långsidor. Kreativt!
Hos Folkuniversitetet Artcollege och Tibro Hantverksakademi presenterades lättplacerade Vågen, designad av Pontus Johansson, Alma Samefors och Annie Birgersson. Vågen, inspirerad av just vågens rörelse, är tillverkad i ask med både matt och blank ytbehandling. Passar i många miljöer.
Parkmöbeln Nivå visades hos Malmstens. Inspirerad av brutalistisk arkitektur har Ronja My Hadders skapat Nivå i massiv furu med lasyr och olja för utomhusbruk. Den här kombinationen kan praktiskt levereras på en eu-pall.
Stolprojektet Arkipelago på KTH Arkitektur fortsätter och även i år visades ett antal roliga, uppfinningsrika stolar, alla i ask. Det här är lutande Pisa, skapad av Natalie Battah och Michael Kaplan. Och fler syns i bakgrunden.
Känn närheten till naturen uppmanar Sandra Eriksson med stolen Arkå som skapats helt i plywood i ett grupparbete på Träcentrum i Nässjö. Träcentrum utbildar eleverna på uppdrag av Jönköpings universitet. Här inbjudande komfort i den skandinaviska minimalismens anda.
Schackbord skapat av Jonathan Lundin som examensarbete i möbelsnickeri vid Träakademien i Kramfors. Mahogny, lönn, wenge, valnöt och körsbär plus hårdvaxolja. Egen formgivning inspirerad av ett tebord av Georg Haupt.
Hos HDK Valand lyste Erik Åstrands knallgula bänk under namnet Embrace Claustrophobia i den mörka montern. Genom den tjocka färgen syntes och kändes träets knottriga struktur.
Reflections on ice kallar Petra Högström sin lilla lampa av återanvänd plast. Petra vill visa skönheten I våra sårbara isberg och inspirera till att skydda och bevara dem. Sett hos HDK Valand.
Reflections on ice kallar Petra Högström sin lilla lampa av återanvänd plast.
En vacker vägg som avgränsade Greenhouse mot övrigt i C-hallen, skapad av Wang & Söderström som ansvarade för utformningen av Greenhouse.
Emil Holck Reimert slår med sin loungestol ett slag för materialet flagglina, som han menar är bortglömt men som tidigare använts av danska designer. Det är tåligt men också lätt att byta. Flagglinan kommer från Århus Possementfabrik och Emil går design på Kungliga Konstakademin i Köpenhamn.

GREENHOUSE 2020 del 3/3

Greenhouse är alltid intressant. Här anades en tydlig målmedvetenhet och samtidigt egensinne. Egna idéer och projekt drivs envist igenom utan att snegla på marknaden. Skolor ger ofta också vissa ramar. Det kan vara ett material som alla ska arbeta med eller ett koncept man vill se hur eleverna tacklar. Hållbarhet var i fokus överallt i de ambitiösa projekten och stämningen positiv.

Samarbete med möbelföretag

Detta har fortsatt också under 2019. Under namnet Epilogue hade sex elever på Beckmans jobbat med möbelföretagen Källemo, Storängen Design, Johanson design, Kinnarps, Abstracta och Mitab. Arbetet med Källemo resulterade i ett kreativt och roligt ”kapprum” och med Johanson design såg en praktisk, färgstark pall med handtag dagens ljus. Nola har samarbetat med några elever på Malmstens för att göra möbler för utomhusbruk, närmare bestämt robusta möbler som tål tuffa tag. Dessa lyckade samarbeten hoppas vi blir ännu fler till nästa år.