Wästberg och David Chipperfield hyllar glödlampans tidlöshet

Foto: Wästberg

Det svenska belysningsföretaget Wästberg inledde sitt samarbete med den brittiske arkitekten och designern David Chipperfield redan 2010. Nu presenteras pendellampan w202 halo, som är den tredje lampan sprungen ur det långa samarbetet. Lampans design kan ses som en hommage till den i dag ofta förbisedda glödlampan, men med ett nytt fokus på energieffektivt ljus.

En gång i tiden var glödlampan ett vardagsföremål och närmast synonymt med ljus. I dag håller dess status som universell symbol på att falna – men med w202 halo har den arketypiska formen inte bara återuppväckts, utan också fått nytt liv och ljus. Designen är en hyllning och ett återskapande av glödlampans tidlösa enhet av ljus och form. 

w202 halo-familjen består av tre olika konformade skärmar, som var och en vilar på ett klot av energieffektivt ljus – allt tillverkat i munblåst opalglas. Lampan passar lika bra i både offentliga och privata utrymmen.

– Det jag uppskattar med David Chipperfields arbete är att det alltid finns mycket tydliga historiska referensramar i hans verk. Samtidigt är han högst kontemporärt relevant, och med sin design tillför han en ny dimension till vår kollektion, säger Magnus Wästberg, grundare av Wästberg.