Katja of Sweden visas i Göteborg

Foto: Björn Larsson Ask/Bonnierarkivet

I början av juni öppnar Röhsska museet vandringsutställningen Katja of Sweden. Katja of Sweden är en hyllning till modedesignern Katja Geiger och hennes mönstervärld. Modemärket, som blev känt för sina färgstarka mönster och bekväma material, skördade stora internationella framgångar.

Utställningen kommer direkt från Kulturen i Lund, som också producerat den. Just nu pågår arbetet med att anpassa den efter Röhsska museet. Utöver ett urval av dräkter från Lund har Röhsska museet valt att lägga extra fokus på mönster.

- Vi vill med utställningen lyfta den mönsterrikedom som formades av modemärket. Katja of Swedens mönster är ju otroligt varierande, från det småmönstrade och mer neutrala till kraftfullt stormönstrat, från böljande blommor till det geometriskt precisa. Katja Geiger skapade själv mönster men samarbetade även med en rad framstående formgivare och konstnärer som bidrog till att forma klädmärkets unika uttryck, säger Maria Carlgren, enhetschef för publika möten på Röhsska museet.

Inför utställningen har Röhsska museet även producerat en folder, som ger en grundlig introduktion till Katja of Swedens mönstervärld. Utöver de plagg och mönster som ingår i utställningen presenteras de formgivare som gjort mönster för Katja of Sweden. I vissa fall köpte hon in enstaka mönster - i andra fall hade hon fleråriga samarbeten.

- Vi har så långt vi kunnat försökt få med de olika formgivare som gjort mönster som Katja använt genom åren, säger Maria Carlgren.