CM Rugs, en kvartett mattor med färgprakt från Fritz Hansen

Foto: Fritz Hansen

I vår lanserar den danska formgivaren Cecilie Manz sin allra första mattkollektion i samarbete med Fritz Hansen och italienska CC-tapis. Med jordnära nyanser i kombination med färgrika detaljer introduceras kollektionen CM Rugs, bestående en stor och tre små mattor i handtuftad ull. 

– Det är viktigt för mig att mattorna passar lika bra ihop med Fritz Hansens mer klassiska verk som med en modernare kollektion. Den stora mattan hämtar inspiration från jordnära nyanser som inger ett lugn och som med fördel kombineras med en mindre puff eller en ikonisk fåtölj. De små och färgstarka mattorna gör sig fint på egen hand – som vackert spilld färg över golvet, säger Cecilie Manz.

Cecilie Manz tog sig an uppdraget att skapa kollektionen på samma sätt som hon alltid gör. Med enkla skisser och konturer föddes ett första koncept, som sedan omvandlades och utvecklades till den slutgiltiga kollektionen av mattor med varma toner och färgstarka detaljer. 

Cecilie Manz har skapat sig ett signum genom att ständigt arbeta med uppiggande färger och hållbara material – vilket även präglat CM Rugs. Kollektionens fyra mattor, Dots, Ochre, Dotted Balance och Balance, är tillverkade i Indien och färgade med ämnen fria från syra. Mattorna är handtuftade i ull och varje exemplar får därigenom ett unikt, taktilt och tredimensionellt uttryck.

– Jag älskar att arbeta med färger som är kopplade till glädje. Trots detta använder jag ofta subtila och nedtonade nyanser som går att finna i naturen under hösten, vintern eller till havs. Men att bara leva i dessa mindre färgsprakande nyanser skulle vara hemskt för mig – det behövs lite starkare färger här och där. Materialvalet var utmärkt för att skapa och framhäva de intensiva färgerna som man ser i kollektionens mindre mattor. Det skapar helt enkelt ett djup och en variation, säger Cecilie Manz.