Ny arkitektonisk design bakom New Orleans ansiktslyft

Nya hus ger ett nytt ansikte för New Orleans. Foto: Michael Wong
New Orleans traditionella shotgunhus har fått sällskap av denna skapelse. Foto: William Crocker
Inreriör i ett nyttdesignat New Orleans-hus. Foto: Justin Gordova

New Orleans kännetecknas av en urban miljö som inte liknar någon annan i idag existerande storstad. Präglad av en lång och rik kulturhistoria, har ”Big Easy” formats av dess egen geografi längs Mississippi-flodens delta och djupa söderns lokala, nästan subtropiska klimat.

Efter förödelsen som orsakades av orkanen Katrina 2005 betraktade designare och arkitekter New Orleans i ett nytt ljus. Det gällde att rikta fokus på byggandet av en bättre framtid.

Från det nedre 9:e distriktet till French Quartet och därutöver skapades moderna, men iögonenfallande originella stilar inom ett mångfaldigt urbant nätverk av byggnader.

Var och en av de nya specialdesignade husen byggdes i New Orleans under de senaste tio åren inom ramen av offentliga och privata projekt.

Det rör sig om allt från moderna hem och samhällsviktiga byggnader till ett elegant kapell och stadspark.

Byggnaderna ligger mellan ikoniska så kallade ”shotgun-hus” med typiska altaner eller i grannskap som formades av översvämningar, var och en andas av historiens vindslag, vilket i sin tur skapar sitt eget formspråk.

New Orleans tappade nära på hälften av sin befolkning efter Katrina men 80 procent har flyttat tillbaka.

Även om klyftorna mellan olika stadsdelar alltjämt är stora växer staden i snabb takt.

Och turisterna har återvänt till jazzens födelsestad. Den världsberömda historiska stadsdelen French Quarter sjuder av liv igen.