Silhuet- Jo Hammerborgs hyllning till naturen

Foto: Fritz Hansen

Med en distinkt designfilosofi och en sällsynt känsla för form, funktion och estetik skapade den danska silversmeden Jo Hammerborg över 180 olika lampor. I år skulle han ha firat sin hundrade födelsedag, och som en hyllning till den bortgångne designikonen lanserar Fritz Hansen en nyutgåva av taklampan Silhuet, med Hammerborgs signatur och ett 100-års emblem ingraverat i varje exemplar.

Silhuet kännetecknas av mjuka och rena linjer i form av polerad eller borstad mässing. Den obehandlade ytan ger patina med tiden och skapar ett vackert och karaktärsfullt åldrande av lampan. Dess enkla och stilrena form gör att den får en naturlig plats i hemmets alla rum. 

Jo Hammerborg hämtade merparten av sin inspiration från naturen, och var extra svag för himlen. Han älskade fallskärmshoppning och att se världen från ovan. Former och färger i solens sken var en viktig inspirationskälla och influerade även formgivningen av Silhuet, precis som hans tidiga tavlor med målade motiv av landskap ovanifrån. 

– Lampans form inspirerades av den silhuett som skapas av vattendroppar som glider utefter fönsterrutan på en regnig dag, säger Gry Hammerborg, en av Jo Hammerborgs två döttrar.