Höstens belysning är interaktiv och stilren

Foto: New Works

När höstens mörker lägger sig kräver våra skandinaviska hem ljuskällor som både är dekorativa och funktionella. Occhio är ledande inom premium-belsysning och erbjuder exklusiva lösningar som är innovativa och intuitiva. Här finner man armaturer med touchless control; dessa styrs med en enkel svepande handrörelse under ljuskällan för att dimra eller släcka.

Användarvänliga appen Occhio Air styr hela ditt hem och din trädgårdsbelysning för maximal komfort och säkerhet. Belönade med German Design Awards för mötet mellan ljusteknologi och design erbjuder Occhio det optimala alternativet för att bli sin egen ljusdesigner. De tyska armaturerna finns hos svenska återförsäljaren Aloud.

New Works bjuder på finstämd balans mellan designobjekt och ljuskälla med nyheter i serierna Tense, Lantern, Material och Karl Johan. New Works hittar kombinationer mellan ljust och mörkt, design och konst och även kombinationer av gammalt och nytt. Den svävande molnliknande lampan Tense, formgiven av schweiziska Panter och Tourron, är tillverkad i Tyvek, ett material som är 100% återvinningsbart. 

Swedese och Iittala har båda haft förmånen och möjligheten att få tillverka Matti Klenells armaturer för Sveriges Nationalmuseum. Den munblåsta lampan Putki, i tre färgställningar, är en blivande designklassiker. Endast de bästa glasblåsarna vid Iittalas glasbruk har tekniken som krävs för att få till den rörformade armaturen. Under ett besök hos Swedese imponerades Matti av hantverkarnas kunnande i träbearbetning och fanérböjning, hantverksgraden och detaljeringen. Han ville lyfta detta fenomen i sitt alster och så föddes Pile, initialt ritad till restaurangen på Nationalmuseum.