Chris Martin vinner Bruno Mathsson Priset 2020

Foto: Massproductions

Bruno Mathsson-priset 2020 tilldelas formgivaren Chris Martin. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:

Super Normal beskriver en kombination på två aspekter av design. Super, suveränt strålande. Normal, medvetet god, hållbar, funktionell form. Den brittiske, sedan 2016 svenske möbelformgivaren Chris Martin förenar båda i sin innovativa formgivning. Han lyfter det arketypiska till konstnärlig höjd, inkluderar humor och lekfullhet till den nivå som tål seriens upprepning. Med teknisk skicklighet och artistisk talang bidrar han till berikande av möblerade livsmiljöer.

Det blir inte någon offentlig utdelning av årets pris på grund av rådande pandemi. Hösten 2020 kommer Vandalorum att presentera Chris Martin i en skissutställning med en tillhörande föreläsning.

"Jag är mycket tacksam gentemot Mathsson-fonden som hedrat mig med detta prestigefyllda pris. Bruno Mathsson är en del av det skandinaviska designarvet som lockade mig till Sverige för 25 år sedan. Jag beundrar både hans design och hans engagemang för att ta kontroll över sin egen produktion, något jag och Magnus Elebäck har tagit oss an som en utmaning under de senaste 12 åren. Denna utmärkelse ger oss ytterligare förtroende och medel att föra vårt projekt framåt!", Chris Martin. 

Om Chris Martin
Chris Martin (f. 1970) är utbildad vid Royal College of Art i London och inledde sin karriär som assistent till Jasper Morrison. Samarbeten med Thomas Eriksson och Thomas Sandell lockade honom till Sverige 1995, där arbetet kom att bestå i formgivning av möbler för olika beställare. I den nya miljön fann Chris Martin och Magnus Elebäck varandra. Vänskapen växte och 1999 beslutade de sig för att starta eget. En önskan om oberoende från andra producenter utvecklades successivt och 2009 lanserade de Massproductions, en verksamhet där de idag ansvarar för såväl formgivning som tillverkning, distribution och marknadsföring. Ambitionen är att genom detta helhetsgrepp skapa tidlös god design med maximal material- och teknikkännedom samt hållbarhet ur alla aspekter. Genombrottet blev ståltrådsstolen Tio med tydlig identitet och visuell lätthet. Därefter har det blivit ett stort antal möbler med formstarka dimensioner och självklar aura, såsom pallen Odette för Arlanda, konferensbordet Landa samt soffan Roadie som transparent avgränsar rum i miljöer definierade av naturens frihet.