Internationella design- och modestjärnor är starka inslag under Summer Design Week i Stockholm

Foto: Stockholmsmässan

Summer Design Week går för andra gången av stapeln i Stockholm med ett spännande program för alla design- och modeintresserade. Modelegendaren Zandra Rhodes ställer ut på Auktionsverket för att starta sitt firande av 50 år i modebranschen. Till Stockholm kommer också den världskända kreatören Costas Voyatzis för att göra en unik installation och på Nederländernas ambassad gästspelar Moooi med ett designsamtal om hållbarhet.

Summer Design Week samlar designaktörer inom inredning, design, konst, konsthantverk, mode, musik och mathantverk, för att hylla design och lyfta Stockholm som designstad. Mellan den 19-25 augusti fylls staden med en rad olika designevent på allt från gallerier och utställningslokaler till muséer och andra kulturinstitutioner. Stockholmare och turister samlas för att besöka öppna showrooms, utställningar, workshops och mingelkvällar. Samtidigt går också Formex på Stockholmsmässan.

- Med Summer Design Week i augusti och Stockholm Design Week i februari vill vi stärka Stockholm som en designdestination, säger Chicie Lindgren, chef för Stockholm Design Events på Stockholmsmässan.

Brittiska modedesignern Zandra Rhodes är i Stockholm med en färgstark utställning på Auktionsverket där Zandra kommer auktionera ut sina konstverk, posters och några exklusivt handplockade plagg.

Kreatören Costas Voyatzis, från Grekland tillika grundaren av det framgångsrika digitala magasinet Yatzer, kurerar ett möte mellan varumärkena Mateus och det franska textilföretaget Pierre Frey.

Summer Design Week introducerar för första gången i Sverige det lekfulla konceptet - Design Diplomacy. Design Diplomacy initierades av Helsinki Design Week för att främja relationer mellan länder och designers. Design Diplomacy, som tidigare ägt rum i Tokyo, Reykjavik, Berlin, Oslo, Madrid, Canberra and New York hålls på Nederländernas ambassad och gästas bland annat av formgivaren Rick Tegelaar från holländska Moooi.

- Vi välkomnar alla typer av event inom design, inredning, konst, mode, mat och musik, säger Lotta Ahlvar, operativ projektledare.

Nationalmuseum, Sveriges nationella arena för konst och design, är en samarbetspartner till designveckan som under veckan erbjuder både designfrukost, afterwork och specialguidade visningar av utställningen om danska Finn Juhl.