Babybirds - mobilen designad av Kay Bojesen

Här hänger fem små fåglar från kulörta kulrader och stimulerar fantasin och lekfullheten vid skötbordet eller över sängen. Foto: ROSENDAHL

Med kategorin "Babies" tillägnade Kay Bojesen Denmark under våren en hel designvärld åt de yngsta. Bland produkterna finns både originaldesign och moderna vidareutvecklingar av Kay Bojesens figurativa träarbeten, men ändamålet är detsamma: att föra in fantasi, lek och kvalitetshantverk i barnens värld, precis som Bojesen själv gjorde från sin verkstad och i sina pedagogiska principer om det lekande barnet i oss alla. Denna höst pryder en ny flerfärgad mobil sin plats i barnkammaren och över skötbordet med söta fågelungar och kulor inspirerade av Bojesens välkända formgivning och färgpalett.

 

bild
Färgerna på fåglarna och kulorna är dessutom nedtonade så att de dämpade nyanserna matchar stämningen i barnkammaren, men proportionerna och de glada linjerna i Bojesens ikoniska design har naturligtvis bevarats och är fulla av finurlig charm för alla åldrar. Foto: ROSENDAHL

 

Kay Bojesens designvärld sträckte sig över många områden - även till djurriket, där signaturdesignen Apan åtföljs av åtskilliga fyrbenta och fjäderklädda vänner. Här har i synnerhet sångfåglarna en särskild plats i hjärtat hos både stora och små eftersom de flerfärgade fåglarna är uppkallade efter medlemmar i Kay Bojesens familj, vilket ger designen en familjär känsla och trygghet.

För de allra minsta kan dock de storvuxna sångfåglarna upplevas som lite överväldigande och därför landar fåglarna nu i barnkammaren i mindre versioner som en del av en ny design som skräddarsytts för småbarnsvärlden.