SKUM - får nytt liv

SKUM. Bild: Rosenthal

2016 fick den danska arkitektbyrån Bjarke Ingels Group (BIG) i uppdrag att skapa en mobil konstpaviljong åt tre danska institutioner. Resultatet blev SKUM – ett 180 kvadratmeter stort uppblåsbart valv som erbjuder maximal synlighet med minimal miljöpåverkan. Tillsammans med den ledande porslinsproducenten Rosenthal återskapas nu den ikoniska kreationen i form av en vas i limiterad upplaga.

BIG är en av världens ledande arkitektbyråer och står bakom skapandet av några av nutidens mest innovativa och framstående byggnader. 2016 fick byrån i uppdrag av Tuborg Brewery, Chart Art fair och Aros Aarhus Kunstmuseum att skapa en konstpaviljong i en permanent struktur, men som samtidigt var fullt mobil och lätt att transportera.

bild
Bild: Rosenthal

Med inspiration hämtad från barndomens uppblåsbara hoppborg skapades SKUM – en paviljong som för tankarna till bubblor och moln och som går att blåsa upp på bara sju minuter. SKUM visades första gången 2016 på Tuborg Brewery i samband med Roskildefestivalen, där valvet användes som ett 180 kvadratmeter stort solskydd för gästerna.

 

bild
Skum. Bild: Rosenthal

Nu ger den tyska porslinsproducenten Rosenthal SKUM ett nytt liv i form av en exklusiv vas. Vasen, som är 26 cm hög, har likt valvet bubbelformade bollar som sammanslutits i form av ett objekt. Men sin iögonfallande och lekfulla design drar vasen omedelbart blickarna till sig i alla typer av interiörer. SKUM kommer i fyra olika utföranden: vitt matt porslin eller vitt blankt porslin samt guld och platina. Vaserna kommer i en limiterad utgåva om 99 exemplar per utförande. 

 

bild
Skum. Bild: Rosenthal

 

bild
Skum. Bild: Rosenthal