Mattor av 100% återvunnen plast från Heymat

Bild: Heymat

Ända sedan starten 2015 har den norska mattillverkaren Heymat verkat utifrån visionen att minska det kollektiva klimatavtrycket. 2017 började Heymat tillverka mattor i ett material som till hälften består av återvunna PET-flaskor – en innovation som under 2020 tas ett steg längre när samtliga av varumärkets mattor övergår till att helt och hållet produceras i återvunnen plast.

– Vi har sedan vi startade strävat efter att kunna övergå helt och hållet till återvunnet material, för att på bästa sätt ta till vara på och bevara jordens resurser, säger Sonja Djønne, vd för Heymat.

 

bild
Bild: Heymat

 

Med tanke på att PET är både slitstarkt och snabbtorkande och har en hög absorberingskapacitet är det ett ypperligt material för dörrmattor. I varje matta från Heymat återfinns, beroende på mattans storlek, plast från mellan 33 och 82 PET-flaskor. Mattorna går dessutom att rengöra i tvättmaskin.

 

bild
Bild: Heymat

Foliage i nytt utformande
Dörrmattan Foliage, designad av den prisbelönta formgivaren Kristine Five Melvær, lanserades tidigare under 2020. Med sitt levande mönster som hämtat inspiration från lövverk är Foliage en hommage till växtrikets kraft, utformad för att införliva naturen i hemmet. I samband med Heymats stora hållbarhetssatsning på återvunnet material utökas Foliage med två nya färgställningar: Green Dawn och Silver Night.  

 

bild
Om Kristine Five Melvær
Kristine Five Melvær designade Heymats första kollektion som lanserades i januari 2016. Hon föll omedelbart för idén om att erbjuda mattor för hemmen av samma höga kvalitet som industrimattor, och har sedan starten designat flera modeller åt Heymat. Kristine ägnar sig åt att hitta motiv och teman som det ska vara skönt att komma hem till. Kristine har en masterexamen i industridesign från Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, och en masterexamen i visuell kommunikation från Kunsthøgskolen i Oslo. Hon kombinerar båda disciplinerna i sina arbeten – allt från möbler, belysning, textilier och grafisk design – och har vunnit en rad priser inom båda fälten. Kristine blev utsedd till "Årets designer" i Bo Bedre Designpris 2019.