Klässbols Linneväveri firar 100 år

Produkter i bild: Duk: Gästabud - oblekt Diskduk under bestick: Diskduk - mossgrön Handduk till höger: Fru Embla - svart. Foto: Mathilda Werngren och stylade av Jennie Adén.

Det är knappast någon hemlighet att med en linneduk på bordet och vackra servetter skapas feststämning utan motstycke. Det krävs inte mycket runt om kring när basen är så tilltalande. Vi har dukat bland annat med serierna Gästabud, Fru Embla och Gärdet.

Gästabud skapades redan under 1930-talet av Vitalis Johansson (andra generationen i vävarfamiljen). Det är ett vackert, klassiskt mönster med rena, strama linjer. Ett design som förhöjer vardagsbordet och ramar in festen. Serien finns i 16 olika färgvarianter och är vävda på 160 cm eller 180 cm bredd.
Den svarta handduken Fru Embla, formgiven av Margot Barolo, blir en fin mönsterkrock med sitt oregelbundna mönster till Gästabud. Som servett dukar vi med en oblekt diskduk!

 

bild
Foto: Mathilda Werngren och stylade av Jennie Adén.

 

Vi dukar med Fru Embla och Gärdet.
Fru Embla är ett vackert mönster som kan kännas lite slumpartat.  På detta svarar Margot Barolo: "Mönstret har grott länge i mig och vi har pratat länge om Embla. Det kan se enkelt ut, men det ligger oerhört många timmar bakom för att få mönstret att se så slumpmässigt ut. Många prover har tagits fram innan vi blev helt nöjda.Det är härligt att få arbeta med Klässbols Linneväveri  och med materialen och teknikerna som får hålla en så hög kvalité, vilket är sällsynt inom Sveriges konstindustri idag."  I dukningen lät vi Fru Embla i oblekt samsas med Gärdet i dimblått med svart rand.

 

bild
Foto: Mathilda Werngren och stylade av Jennie Adén.

 

Klässbols Linneväveri vilar på en grund bestående av sann hantverkskunskap, hårt arbete och en gnutta beundransvärd galenskap. Hjalmar Johansson, farfars far till nuvarande generation som ansvarar för driften av väveriet, hade varit verksam inom spinneri och väveri sedan 9 års ålder och fick 1918 en förfrågan om att bli vävmästare i dåvarande ullspinneri och väveri i Klässbol. Han hade vid denna tid hunnit bli 34 år och utbildat sig vid vävskolan i Borås samt arbetat vid bla Borås Jacquardväveri där han tillskansat sig erfarenhet och kunskap kring linet. Ullspinneriet som Hjalmar blev involverad i ställde han inte något större hopp till. Hans övertygelse låg i att linet var framtiden och lade grunden till det vi idag ser som Klässbols Linneväveri år 1920. Under kvällstid vävde han linnelakan och linnehandukar på hemmets vävstol och började så smått arbeta upp en egen kundkrets. Denna ökade succesivt och redan 1921 införskaffades den första mekaniska vävstol, som även denna placerades i hemmet. Ett hem som redan innan vävstolens intågande var trångt för Hjalmar, fru Augusta och deras åtta barn.  Vävstolen tronade i vardagsrummet och för att skapa plats åt den efterlängtade jacquarden, fick man göra hål i taket upp till sovrummet!

 

bild
Kul kuriosa: alla barn hade namn på "V". V som i vävare.
I knät på Hjalmar sitter Vitalis och stående på stolen framför Augusta, Viola. Foto:  Klässbols Linneväveri

På detta vis skapade Hjalmar förutsättningarna för Klässbols Linneväveris framtid. Den mekaniska vävstolen i det lilla hemmet, en målmedvetenhet och idogt arbete skapade möjlighet för ytterligare expansion och 1924 köptes ett soldattorp dit verksamheten flyttades. Inte anade han då att han skulle lägga grunden för ett varumärke som skulle drivas vidare av kommande generationer, komma att bli ett internationellt varumärke, hovleverantör och tillika leverera alla dukar och servetter till den årliga Nobelmiddagen i Stockholms stadshus. Ett deltagande från Klässbols Linneväveris sida som för övrigt firar 30-årsjubileum i år. Inte heller anade han att Klässbols Linneväveri skulle arbeta med några av Sveriges främsta formgivare och erhålla formutmärkelser.

 

bild
Foto: Mathilda Werngren och stylade av Jennie Adén.