Kollektionen Folk nominerad i Swedish Design Awards 2020

Foto: Vestre och Front designstudios

Den prisbelönta kollektionen Folk föddes ur ett möte mellan Vestre och designstudion Front, där den gemensamma visionen var att skapa naturliga mötesplatser genom interaktiva stadsmöbler. 2020 uppdateras Folk i en fristående serie med nya bänkar och ett bord, som med sin flexibla design skapar offentliga rum i stadsmiljö för spontana och okonstlade möten mellan människor. Nu uppmärksammas dessutom designsamarbetet ytterligare när Folk nomineras till det prestigefyllda designpriset Design S - Swedish Design Awards 2020, inom segmentet för industri- och produktdesign B2B.

Inspirationen till Folk fann Fronts formgivare Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist under sina många resor världen över. Under resorna stötte de på många olika typer av utemöbler som alla var anpassade till det lokala samhället, dess miljö och behov. När diskussionen med Vestre inleddes kände Front snabbt att de vill skapa en kollektion som skulle kännas tidlös och klassisk men samtidigt passa in i såväl urbana som naturnära miljöer. Möblernas böljande former gör att de smälter i den kringliggande miljön, snarare än att ta över den. Det var även viktigt att möblerna skulle kännas inbjudande för vem som helst att använda.

 

bild
Formgivarna Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist. Foto: Vestre och Front designstudios

– För oss som formgivare är det viktigt att ta hänsyn till hållbarheten i en produkts uttryck och formspråk. En möbel ska kunna användas i många år och i många olika typer av miljöer och alltid kännas självklar. Det känns spännande att tänka på hur många människor som kommer att använda en offentlig utemöbel under hela dess livslängd, säger Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist, grundarna av Front.

Både de nya bänkarna och bordet följer samma formspråk som den ursprungliga kollektionen och de går att placera i alla typer av miljöer. Möblerna är tillverkade i slitstarka material som tål att användas dygnet runt och i olika väderförhållanden, vilket bland annat återspeglas i den delade sittytan där regnvatten enkelt kan rinna undan.