Glaspärlan 2020 för spegelvägg vid Gärsnäs möblers nya entré

Foto:Åke E:son Lindman

Glaspärlan, som i år delas ut för första gången, går till Gärsnäs möbler. Med smakfulla och dramatiska glaslösningar i såväl entré, som speglande förbindelsevägg och fönster i jumboformat har renoveringen och ombyggnaden skapat stor uppmärksamhet och stolthet.

– Att vinna Glaspärlan är jätteroligt! Dels för att det är första gången priset delas ut, dels för att det är ett symboliskt viktigt pris eftersom det inte bara är storleken på projektet som avgör. Det känns som ett ädelt och raffinerat pris som gör oss stolta, säger Ia Hjerre och Andy Nettleton, Diva Architects.

Möbelföretaget i Gärsnäs utanför Simrishamn har en mer än 120-årig historia och kombinerar traditionellt hantverk med modern teknologi i sin produktion av designmöbler. Företaget vill också framåt och ser renoveringen som en del i denna satsning.

– Vi ville flytta entrén från den trafikerade gatan för att erbjuda besökare ett lugnare och mer sinnligt möte med våra lokaler och möbler. Dessutom binda ihop utställningen med galleriet vid en tidigare död yta. Här har spegelväggen en sammanlänkande funktion, samtidigt som den skapar ett vackert och kontemplativt uterum. När man närmar sig byggnaden speglas man också själv som en del i det vackra landskapet, säger Dag Klockby, vd för Gärsnäs möbler.

Spegelväggen döljer en ganska tråkig lastgård och hade kunnat vara en putsad yta. Men med en relativt begränsad budget valde ändå Gärsnäs möbler att investera i det spektakulära glaset. De tekniska lösningarna till entrén, jumboglaset och spegelväggen svarade Glasmästarna i Skåne för. Något som Ia Hjerre och Andy Nettleton är mycket glada för.

– Mattias Laakso Nilsson och hans personal har varit enastående att samarbeta med och hitta lösningar på våra visioner, det hade inte gått utan dem, intygar arkitekterna.

Att vinna Glaspärlan känns också som en milstolpe i jobbet för Mattias.

– Det är ju verkligen ett erkännande för vårt arbete. Men det är ju inte för priser eller berömmelse man blir glasmästare, utan för att man tycker att glas är ett så fascinerande material, i allt man kan göra och åstadkomma med det, som här i Gärsnäs, säger han.

Mattias tycker att utmaningarna i Glaspärleprojektet är att från arkitekternas vision lösa något som hans företag tidigare aldrig gjort.

– Det handlar om att hitta nya lösningar och på väggen är det egentligen inte speglar, utan kraftigt tonade solskyddsglas, som när man sätter dem som här med en vägg bakom ger en speglande effekt. Eftersom det också finns krav på personsäkerhet och vindlaster med mera har vi använt ett 8-millimeter härdat högreflekterande Mirastar-glas, upplyser han.

JURYNS MOTIVERING
Gärsnäs möblers gamla lokaler har genomgått en renovering och en betydelsefull transformation. Den nya entréfasaden utstrålar välkomnande av publik, tillgänglighet och signalerar en mer framtidsinriktad identitet för företaget. Den nya huvudentrén har placerats på gaveln till utställningsdelen med en inbjudande förgård som via en tio meter lång spegelvägg förbinder utställningslokalen med det nya galleriet (vilken ersätter en tidigare lagerlokal). Spegelväggen fortsätter in i det nybyggda galleriet - i form av en svart abstrakt trälada – men med spegelglaset utåt. Den nya byggnadsdelen har en nästan grafisk skärpa som understryks av ett fyra meter högt glasparti i form av ett lysande skyltfönster. Med begränsade medel och stor kreativitet har arkitekter och glasentreprenörer lyckats skapa en spektakulär och vacker entré till den anrika möbelfirman mitt i Gärsnäs.