Stjärnkreatörer - hemmets dolda potential

Bild: Svensk Fastighetsförmedling

En 1:a med plats för hela livet, en friluftsdröm på 27 kvm och en outnyttjad grön plätt. Det är ett par av utmaningarna som tre av Sveriges främsta kreatörer tagit sig an för att visa på den dolda potential som gömmer sig i hemmets små ytor.

Så många som 70% av svenskarna drömmer om ett bättre boende, högst upp på listan är tillgången till odlingsmöjligheter, att komma närmre vatten och natur eller ett enklare liv utan måsten. Även om svenskarnas drömboenden varierar vill Svensk Fastighetsförmedling i ett nytt initiativ visa på att det befintliga hemmet kan erbjuda fler möjligheter och större potential än vad många ser framför sig.

Svensk fastighetsförmedling har anlitat stjärnkreatörerna Rahel Belatchew, Pella Hedeby, Linda Schilén som fått i uppgift att förvandla objekt framtagna av kedjans mäklare. Utifrån kreatörernas respektive expertområden skapar de stora möjligheter på små ytor med innovativ design – på människans och miljöns villkor.

 

bild
Linda Schilén är en välkänd trädgårdsmästare, konstnär, författare och föreläsare. Svensk Fastighetsförmedling/Mynewsdesk

 

– I takt med att vi spenderar mer tid i hemmet växer också viljan och behovet att lägga tid på att förbättra det. Det är inte alla som kan, vill, eller har möjlighet att byta bostad. Vi vill visa och hjälpa fler att upptäcka att det finns många vägar till ett bättre och mer hållbart boendeliv, säger Jennie Skogsborn Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling.

Rahel Belatchew, grundare av det prisbelönta arkitektkontoret Belatchew Arkitekter, är en av kreatörerna som bland annat använt sig av transparenta väggar och en kombinerad klädkammare och arbetsyta i sin förvandling av en dåligt planerad etta.

 

bild
Rahel Belatchew, grundare av det prisbelönta arkitektkontoret Belatchew Arkitekter. Foto: Belatchew Arkitekter

 

– I mitt jobb som arkitekt ingår det att hela tiden ompröva synen på vad som är möjligt och se potential andra inte tänkt på. Därför har det varit både utmanande och givande att få chansen att ta sig an småskaliga projekt och hitta smarta lösningar som hjälper till att få ett bättre boende, säger Rahel Belatchew.

 

– I över 80 år har våra mäklare haft förmånen att följa hur det svenska hemmet och förväntningarna på det förändrats, under den tiden har vi också kommit att se potential där andra ser problem. Konceptet Grand Tiny Designs är för oss ett sätt att belysa och hylla hemmets fulla potential. Initiativet är det första av många i en större satsning där vi tar nya kliv mot att förmedla ett hållbart boendeliv, säger Jennie Skogsborn Missuna.

 

bild
Jennie Skogsborn Missuna Foto: Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Mynewsdesk

Konceptet Grand Tiny Designs är en spinn-off på TV4:s nya storsatsning, det internationella succéprogrammet Grand Designs Sverige, men istället för storslagna nybyggnadsprojekt handlar Grand Tiny Design om att tillgängliggöra innovativa lösningar för fler genom att skapa storslagen design för mindre ytor.