Nobel Week Lights - Konstfack och Hemingway gästar

Bild: Konstfack

Under Nobelveckan äger en ny sprakande ljusfestival rum i Stockholm, kongenialt kallad Nobel Week Lights. På ett femtontal platser står ljusdesigner, konstnärer och forskare för verk kopplade till Nobelpristagarnas gärningar. Studenter från Konstfack tar Strömparterren i besittning.

Masterstudenter på Konstfacks program Spatial Design har under ledning av Johanna Enger, ljusdesigner och verkstadsansvaring på Perceptionsstudion, inspirerats av Den gamle och havet av Ernest Hemingway till ett av verken kallat The Marlin & La Mar. Berättelsen har inspirerat till en tolkning av människans förhållande till naturen som ständigt behöver omprövas. Med installationen i den rofyllda parken på Strömparterren i Stockholms hjärta undersöker och uppmärksammar studenterna platsens identitet och betydelse för stadsrummet.

– Det är ett spännande läromoment för studenterna att dels få arbeta med ett skarpt uppdrag, dels att få göra det utomhus under årets både mörkaste del och mest internationella evenemang i Stockholm. Jag hoppas liksom arrangörerna att Nobel Week Lights permanentas och blir en naturlig del av Nobelfestligheterna, säger Johanna Enger som också är adjunkt på Konstfack.

Under Nobel Week Lights lyser ljusinstallationerna upp i mörkret på Stadshuset, Nobelmuseet, Konserthuset, Stadsmuseet, Dramaten, Sergels torg, Hötorget, Nationalmuseum, Operan, Strömparterren, Slussen, Odenplan, Kungsträdgården och i Skärholmen. Det tvärdisciplinära projektet blandar vetenskap, konst, teknologi, estetik och innovation och drivs av kulturkonsulten Annika Levin, ljusdesignern Alexandra Manson och den franska kulturattachén Lara Szabo Greisman. 

Konstfack på Strömparterren c/o www.nobelweeklights.se